Foto: TT

Sydkorea inför skärpt mers-lag

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea har godkänt en ny lag för att stoppa spridningen av virussjukdomen mers. Reglerna för karantän skärps och fängelsestraff väntar den som inte följer åtgärder mot infektionen.

För människor som är smittade, men som ljuger om hur de kom i kontakt med sjukdomen, väntar fängelse i upp till två år eller böter på cirka 150.000 kronor.

Lagen stärker också myndigheternas möjlighet att inskränka rörelsefriheten för smittade personer, samt att stänga kontaminerade lokaler.

Över 30 döda

Antalet statliga anställda som arbetar med att spåra och förhindra mers-utbrott kommer att fördubblas.

Den skärpta lagen har tillkommit efter kritik mot den sydkoreanska regeringen för att ha misslyckats med att stoppa sjukdomen, som nu har krävt 31 dödsoffer sedan utbrottet i maj.

Samtidigt har den sydkoreanske man som vårdats för mers i Kina – landets enda rapporterade fall – tillfrisknat och fått lämna sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.