Foto: TT

Syrien förbereder Aleppo-offensiv

Uppdaterad
Publicerad

Syriens armé förbereder sig för en markoffensiv mot rebeller i Aleppoområdet, i samarbete med sina allierade Iran och Hizbollah och med ryskt flygunderstöd.

Enligt källorna, två höga tjänstemän i regionen, inleds offensiven inom kort. Den innebär en utökning av de markangrepp som samma allians inledde i förra veckan mot rebeller i Hamaprovinsen längre västerut. Källorna uppger att tusentals iranska soldater har kommit till Syrien för att delta i offensiven och stödja president Bashar al-Assad.

Kontrollen över staden Aleppo och den omgivande provinsen med samma namn delas mellan den syriska regeringen, olika rebellgrupper som bekämpar Assadregimen och Islamiska staten (IS), som kontrollerar några områden på landsbygden nära staden.

-Stora stridsföreberedelser pågår helt klart. Det är en stor mobilisering av den syriska armén...elitsoldater från Hizbollah och tusentals iranier som har kommit i omgångar de senaste dagarna, säger en av källorna, som uttalar sig mot löfte att inte namnges.

Den andra källan, som står den syriska regimen nära, säger att ”beslutet att inleda slaget om Aleppo är fattat”.

Aleppo var Syriens största stad innan inbördeskriget bröt ut 2011. Regimen kontrollerar västra delar av staden, medan olika rebellgrupper kontrollerar de östra delarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.