Syriens president Bashar al–Assad. Foto: TT

Syrien redo för dialog med USA

Uppdaterad
Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad säger att han är redo att inleda en dialog med USA. Uttalandet kommer efter att USA oväntat gläntat på dörren till möjligheterna att samtala med ledarna i Damaskus.

– Varje dialog är positiv. Vi kommer att vara öppna för alla former av dialog, med vem som helst, inklusive USA, om den bygger på ömsesidig respekt, säger al-Assad i en intervju med CBS ”60 minutes”.

Han säger också att det i nuläget inte förekommit några direktkontakter mellan Damaskus och Washington.

Syrienkriget

– Som jag sade är varje dialog i princip positiv, självklart, så länge det inte pressar Syriens suveränitet.

Nyligen sade den amerikanske utrikesministern John Kerry till CBS News att vägen till en lösning på Syrienkriget måste gå via regimen.

– Till slut måste vi förhandla. Vi har alltid varit villiga att förhandla inom ramen för Genève-processen, sade Kerry i programmet och syftade på en konferens 2012 som uppmanade till en förhandlingslösning på konflikten i Syrien.

I den plan som presenterades då skulle Syrien ledas av en övergångsregering fram till att demokratiska val kan hållas. Planen uteslöt inte deltagande av al-Assad och hans närmaste krets, vilket ledde till att planen förkastades av oppositionen.

215.000 människor har dödats sedan konflikten inleddes för fyra år sedan, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet