Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Syrien: Rysk varning kan leda till eldupphör

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den ryske ambassadören Vitalij Tjurkin varnade enligt den franska nyhetsbyrån AFP den syriske diktatorn Bashar al-Assad, som är Rysslands allierade. Det kan tolkas som att Ryssland nu försöker ta itu med den syriske diktatorn.

FN-ambassadören Tjurkin sade att al-Assad och Syrien skulle komma i ”en väldigt svår situation” om Syrien inte följer Rysslands linje om att sträva efter ett eldupphör i landet.

Förra veckan ingicks avtalet om eldupphör vid ett möte i München mellan 17 länder och organisationer, som försöker lösa Syrienkrisen. Bland dessa fanns även Ryssland.

Syrienkriget

Varning från högsta ort

Men den syriska regimens styrkor har av allt att döma – om man ska tro ambassadör Tjurkins uttalande – inte levt upp till detta mål.

Frågan är dock också om Ryssland lever upp till målet. Frankrike kräver att Ryssland från och med fredagen ska upphöra med sina flygattacker i Syrien mot syriska rebeller som bekämpar al-Assad. Vi får alltså de närmaste dagarna se hur Ryssland själv uppträder.

Att en rysk ambassadör manar al-Assad kan knappast ses som ett initiativ från enbart hans sida. Det måste komma från allra högsta ort – från president Putin.

Uttalandet måste ses som en kursförändring i Rysslands hållning till al-Assad, förutsatt att AFP citerat ambassadören rätt.

Inget intresse

Det skulle kunna tolkas som att Ryssland har tröttnat på al-Assad. Som  har kunnat överleva genom sin egen envishet och genom det stöd han fått från Ryssland.

Samtidigt har det ofta sagts att Ryssland inte har ett intresse av att behålla personen al-Assad.

Rysslands mål har varit att bibehålla någon form av regim i regionen som är positivt inställd till Ryssland. Ryssland har bland annat en militärbas i Syrien. Men ledare behöver inte nödvändigtvis vara Bashar al-Assad.

Dessutom har Ryssland ett mål som går långt utöver inflytande över Syrien.

Putin har lyckats

Efter Rysslands folkrättsvidriga annektering av Krim försökte väst att isolera Ryssland politiskt och ekonomiskt. Putins strävan har varit att bryta de bojorna.

Och han kan sägas ha lyckats. Trots västs ekonomiska och politiska straffåtgärder är Ryssland en viktig aktör i Syrienkrisen. Väst kan inte klara sig utan Putin, kan man säga – hur mycket man än försöker isolera honom.

Rysslands militära aktioner i Syrien – som började den 30 september i fjol – har gjort att al-Assads ställning i Syrien har stärkts. Områden har erövrats tillbaka från al-Assad-oppositionella rebeller.

Med Tjurkins uttalande visar Ryssland på nytt att inget går att åstadkomma i Syrien utan Ryssland.

Fredssamtal skulle kunna fortsätta

al-Assad skulle kunna ignorera Rysslands varning – eller hot. Men frågan är om man från officiellt ryskt håll uttalar sig på detta sätt om man inte är övertygad om att al-Assad kommer att rätta sig efter varningen. Om han inte gör det – ja, då tappar Putin ansiktet.

Om al-Assad verkligen utropar eldupphör, som Ryssland tydligen önskar, betyder det att fredssamtalen om Syrien i FN:s regi i Genève skulle kunna fortsätta. De skulle återupptas den 25 februari.

Men den svensk-italienske FN-medlaren Staffan de Mistura säger till Svenska Dagbladet att de inte återupptas vid denna tidpunkt.

Närmare en lösning

En orsak är att den syriska oppositionen mot al-Assad vägrar samtala så länge inget eldupphör har utlysts.

Ett annat krav är att blockaden mot en rad rebell-hållna städer hävs så att man kan förse städerna med mat och medicin. Detta senare tycks ha genomförts i en rad områden.

Det som återstår är eldupphör. Nu får vi se om Rysslands uttalande verkligen förmår al-Assad att lägga ner sina vapen. I så fall har man kanske kommit ett steg närmare en lösning i Syrien.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet