Syriska stridsvagnar nära den antika staden Palmyra. Foto: TT

Fem IS-ledare har dödats

Uppdaterad
Publicerad

Fem IS-ledare har dödats i en attack i östra Syrien. Både USA och Syrien hävdar att de ligger bakom attacken.

I går lördag hävdade Syrien att de dödat en högt uppsatt IS-man samtidigt som amerikanska myndigheter gick ut och sa att attacken egentligen var utförd av amerikanska styrkor. Vita huset menade att Syrien försökte ta åt sig äran för operationen, som ska ha varit beordrad av Obama. USA underströk att man inte samarbetat med Syrien.

Vem dödade hur många?

I dag kommer alltså uppgifter om att fler IS-ledare har dödats. Syrisk statlig tv går ut med att syriska regimstyrkor ska ha dödat fem terror-ledare. Deras korrespondent i den östra provinsen Deir al-Zor säger att ledarna är av saudiskt, turkiskt, tjejenskt, jordanskt och irakiskt ursprung, enligt Reuters.

Syrienkriget

Men uppgifterna går i sär. Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) går samtidigt ut med uppgiften att USA i gårdagens räd utöver den högt upsatte IS-mannen Abu Sayyaf också dödade 32 terrorister inkluderat fyra ledare. Amerikanska myndigheter säger att de dödade ett dussin IS-män.

Strider i Palmyra

Strider pågår även mellan terrorgruppen och syriska styrkor i världsarvsstaden Palmyra, där nästan 300 människor ska ha dödats, uppger SOHR enligt AFP. Men UNESCO:s världsarv i staden är än så länge intakt. Enligt chefen för Syriens departement för fornlämningar har IS pressats tillbaka från området, enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet