Foto: SVT Design

Syrienkonflikten på 90 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien har delat både landet och världen i två delar. President Bashar al-Assads regeringsstyrkor krigar mot omkring 1.000 olika rebellgrupper som vill störta honom.

Flera av rebellgrupperna stöds av USA, Turkiet, arabstaterna vid persiska viken och de flesta länderna i västvärlden. Assad, i sin tur, får hjälp av sina allierade Iran, Ryssland och Hizbollah i Libanon för att kunna sitta kvar vid makten.

Islamiska staten – gemensam fiende

En av rebellgrupperna är islamiska staten, IS, som är en gemensam fiende för alla. IS har gjort sig skyldigt till fasansfulla brott mot de mänskliga rättigheterna.

Syrienkriget

USA leder en koalition av länder som flygbombar IS. Men nu har Ryssland också börjat flygbomba i Syrien. De säger att de ska bekämpa IS.

Men det har visat sig att Ryssland istället har bombat rebellgrupper som vill störta Assad. Grupperna som har bombats av Ryssland stöds av bl.a. USA och Turkiet i kampen mot IS.

Det betyder att Ryssland blir både en allierad och en fiende till USA i Syrien.

Turkiet bombar kurdiska områden

Utöver det har Turkiet bombat kurdiska områden, trots att kurderna också stöds av USA i striderna mot IS.

Se vår film som försöker förenkla det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet