Foto: TT

Nytt bombregn över östra Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Flygbombningarna i Aleppo i dag beskrivs som de kraftigaste hittills. Flera personer uppges ha dödats och dussintals skadats.

Nu stundar en stor markoffensiv där den syriska regimen ska försöka återta kontrollen över den östra delen av storstaden.

– Markoperationen är förstås den viktigaste delen (av den militära operationen), säger en källa, som uppges stå regimen i Damaskus nära, till Reuters.

En annan källa, inom den syriska militären, uppger för nyhetsbyrån att den pågående insatsen i Aleppo är ”omfattande” och att den förutom flyganfallen kommer att inkludera en markoffensiv.

Under torsdagskvällen publicerade den statliga syriska nyhetsbyrån Sana ett uttalande där civilbefolkningen uppmanades att ”förflytta sig” inför stundande flygangrepp.

”Militärledningen tillkännager nu att operationer mot de östra distrikten i staden kommer att påbörjas och uppmanar dess invånare att hålla sig bort från terrorgruppers utposter”, hette det i uttalandet.

Ryska och syriska plan bombar

Enligt SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien, har minst 30 flygräder ägt rum sedan midnatt lokal tid. SOHR uppger att minst tre personer har dött och dussintals skadats i attackerna, och att fler döda befaras ligga begravda under rasmassor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Rami Abdel Rahman, chef för SOHR, säger att både ryska och syriska stridsflygplan deltar i anfallen.

– Syrierna släpper tunnbomber och de ryska planen genomför räder, säger han till AFP.

Intensiva bombangrepp under gårdagen

Gårdagsnattens flygangrepp i området, där en kvarts miljon människor beräknas bo, beskrevs av flera källor som de mest intensiva på flera månader. Enligt SOHR handlade det om ”en storskalig markoffensiv stödd av ryska flygräder”.

Bombregnet utlöste kraftiga bränder och slog enligt CNN ut storstadens viktigaste pumpstation, som förser både regim- och rebellkontrollerade distrikt med dricksvatten. Uppgifterna om antalet döda varierar kraftigt, men en läkare uppgav i går för Reuters att 45 människor mist livet.

Plågsamt möte

Under den gångna natten avslutades ett möte mellan de 23 länderna i Internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), utan någon ny överenskommelse om vapenvila. Enligt AFP var stötestenen att Ryssland vägrar gå med på USA:s krav, som Frankrike nu har stämt in i, om att den syriska regimens flygangrepp omedelbart ska upphöra.

Tongångarna efter mötet var pessimistiska. FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura sade att mötet var ”långt, plågsamt och en besvikelse”.

USA:s utrikesminister John Kerry har dock förklarat sig redo att återuppta samtalen med ryske kollegan Sergej Lavrov under fredagen.

– Bollen ligger i hög grad hos ryssarna, konstaterar en anonym källa inom USA:s utrikesdepartement, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vapenvilan dödförklarades

Förra måndagen, den 12 september, inleddes den av USA och Ryssland framförhandlade vapenvilan i Syrien. Redan samma kväll rapporterades om fortsatta strider på flera håll i landet.

I lördags dödades över 60 syriska regimsoldater i USA-ledda flygräder vid en flygplats i östra Syrien. Enligt USA var avsikten i själva verket att attackera Islamiska statens (IS) posteringar.

I måndags bombades en hjälpsändning i provinsen Aleppo i norr och cirka 20 civilpersoner dödades, en händelse som ytterligare ökat spänningarna mellan USA och Ryssland. Samma dag dödförklarade Syriens militär vapenvilan, med hänvisning till att ”terroristgrupper” nonchalerat avtalet.

På torsdagen återupptog FN hjälpsändningarna i Syrien till Damaskusområdet. Samtidigt träffades USA och Ryssland i New York för att diskutera den senaste utvecklingen i konflikten, men samtalen blev resultatlösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.