Syrisk opposition ska delta i samtal

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska oppositionen kommer att ansluta sig till fredssamtalen i Genève under dagen. Paraplyorganet High negotiations committee (HNC), som i går meddelade att man ställt in ett planerat möte med FN-förhandlaren Staffan de Mistura, skickar nu sin koordinator Riad Hijab till Schweiz. Han kommer att anlända under dagen för att delta i samtalen, meddelar en talesperson för gruppen.

Hijabs deltagande är en framgång för fredssamtalen som hittills haft en rejäl uppförsbacke då oppositionen krävt att vissa villkor om nödhjälp till belägrade områden i Syrien ska uppfyllas innan de sätter sig vid förhandlingsbordet. ”Med Hijab på plats kan HNC bättre visa upp en enad position i sin representation av oppositionen” säger en anonym diplomat från väst i Genève.

Staffan de Mistura har varnat för vad som händer om fredsförhandlingarna misslyckas.

– Om vi misslyckas den här gången, efter två förgående möten i Geneve, då finns det inget hopp, säger han till schweizisk tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.