Foto: TT

Syriska regimstyrkor återtog stad

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regimen har återtagit staden Khanasser från den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Det banar väg för återupprättandet av en egen transportväg till staden Aleppo.

Området är dock inte helt säkrat, enligt SOHR som uppger att jihadister fortfarande befinner sig vid kullar med utsikt mot motorvägen. Vägen genom Khanasser är den enda länken mellan regimkontrollerade områden i och runt Aleppo och de i resten av Syrien.

Syrienkriget

Khanasser föll i jihadisternas händer för bara ett par dagar sedan, men regimstyrkorna blev uppbackade av ryska flygräder i sin motattack.

Förhoppningen är att en vapenvila ska träda i kraft i Syrien från och med lördag. Den innefattar inte extremiströrelser som IS och Nusrafronten.

FN söker resolution

Samtidigt hoppas FN:s säkerhetsråd på att kunna enas om en resolution till stöd för den planerade vapenvilan i Syrien. Detta för att sätta press på de stridande parterna att lyckas med det hittills omöjliga.

Datum för nya fredssamtal meddelas på fredag.

FN-diplomater filar på resolutionstexten som rådets 15 medlemmar ska försöka anta på fredagen, dagen innan den syriska regimen och oppositionsgrupper ska upphöra med ”fientligheter” som det heter i stormakternas överenskommelse.

Extrema jihadistgrupper som Islamiska staten (IS) och al-Qaidaanknutna Nusrafronten omfattas inte av eldupphöret. Regimen och Ryssland har gjort klart att man kommer att fortsätta attackera dem och ”andra terrorgruppe””. Bland annat har Daraya i närheten av huvudstaden Damaskus pekats ut som mål eftersom rebellstyrkorna där inkluderar jihadister.

Kritik mot uppgörelsen

Den viktigaste paraplyorganisationen för oppositionen, HNC, är kritisk till att överenskommelsen inte specificerar vilka områden eldupphöret ska gälla och befarar att regimen även ska attackera moderata grupper. De har sagt att de kommer att följa eldupphöret under två veckor för att avgöra hur motparten agerar.

– Vi är mycket försiktiga med att höja förväntningarna om det här (eldupphöret), säger USA:s president Barack Obama, som dock lyfter fram att man den senaste veckan lyckats få fram humanitär hjälp till belägrade områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet