Syriska regeringsstyrkor är skyldiga till en tredje attack med giftiga gaser, enligt en hemligstämplad rapport. Arkivbild. Foto: TT

”Syriska styrkor använder kemvapen”

Uppdaterad
Publicerad

Syriska regeringsstyrkor är skyldiga till en tredje attack med giftiga gaser, enligt en hemligstämplad rapport till FN:s säkerhetsråd.

Den fjärde rapporten från den 13 månader långa utredningen av FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) lägger skulden på den syriska regeringen för giftgasattacken i Qmenas i Idlib i mars 2015.

Den tredje rapporten i augusti lade skulden på den syriska regeringen för två klorattacker, i Talmenes i april 2014 och i Sarmin i mars 2015. Samma rapport uppger att IS har använt senapsgas.

Enligt rapporten har syriska regeringsstyrkor använt helikoptrar för att släppa tunnbomber, fyllda med klorgas. Utredningen har inte kunnat bekräfta vilka personer som var ansvariga för helikopterstyrkorna vid tillfället, men anser att de ”bör hållas ansvariga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.