En kvinna utanför sin cell i Badam Bagh-fängelset i Kabul, där majoriteten dömts för så kallade moraliska brott. Arkivbild. Foto: TT

Systematiska övergrepp i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Afghanska kvinnor utsätts för systematiska övergrepp inom rättssystemet genom så kallade oskuldskontroller.

– Kvinnor och flickor som stoppas och förhörs av polisen undersöks per automatik, säger kvinnorättskämpen Manizha Naderi.

I Sverige skulle det betraktas som våldtäkt. Men i Afghanistan är det rutin att flickor och kvinnor med våld får fingrar instuckna i underlivet och undersöks analt inför poliser eller fångvaktare. Anledningen är den utbredda uppfattningen att en kvinna måste vara oskuld fram till äktenskapet och villfarelsen att detta kan bevisas med en gynekologisk undersökning.

– Det är ett stort problem i Afghanistan. I majoriteten av fallen används resultaten som bevis för att kvinnan haft sexuellt umgänge före äktenskapet, vilket leder till mångåriga fängelsestraff, säger Manizha Naderi som driver kvinnorättsorganisationen Women for Afghan Women, med kontor i Kabul och New York, till TT.

Majoritet undersöks

Afghanistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter presenterade nyligen en rapport som visar att en stor majoritet av fängslade kvinnor i Afghanistan tvingats genomgå gynekologiska undersökningar. Organisationen intervjuade 53 kvinnor och flickor mellan 13 och 45 år gamla som avtjänade fängelsestraff i tolv av Afghanistans provinser.

48 av kvinnorna hade tvingats, eller känt sig tvingade, att låta sig undersökas. Flera av dem utsattes för upprepade så kallade oskuldskontroller.

Women for Afghan Women driver flera skyddade boenden för kvinnor i Afghanistan. Manizha Naderi, som bor i USA men också arbetar på plats i Afghanistan, har mött många som utsatts för oskuldskontroller.

– Det är ett faktum att kvinnan utsätts för ett övergrepp när det händer. Kontrollerna är oerhört kränkande, och det påverkar offren känslomässigt.

Kräver att presidenten agerar

Hur får man stopp på problemet?

– Det måste komma från president Ashraf Ghani. Han behöver utfärda ett dekret som säger att det här bryter mot lagen. Om det inte kommer från en så hög nivå blir det väldigt svårt att driva igenom en förändring.

De flesta kvinnor som avtjänar fängelsestraff i Afghanistan har dömts för så kallade moraliska brott, som att vägra ingå arrangerade äktenskap eller att fly från sin man eller familj.

Fakta: Myten om mödomshinnan

Vid de så kallade oskuldskontrollerna undersöks om kvinnans ”mödomshinna” är intakt eller inte. Men det är en myt att det finns en mödomshinna som täcker kvinnans slidmynning och som kan spricka vid penetration.

RFSU i Sverige pratar istället om en ”slidkrans” som sitter ett par centimeter innanför slidmynningen. Den består av slemhinneveck och ser olika ut hos olika personer. Slidkransen kan i sällsynta fall täcka hela mynningen, men det räknas som en missbildning och kan opereras.

Vecken i kransen kan ibland brista vid penetration, vilket kan orsaka en blödning, men det är ovanligt.

Det syns inte alls på någons anatomi om personen har haft sex eller inte.

Källa: RFSU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.