Minnesväggen vid tunnelbanestationen i Maelbeek. Foto: TT

T-banestation i Bryssel öppnar efter terrordådet

Publicerad

Tunnelbanestationen Maelbeek i Bryssel har öppnat, drygt en månad efter terrorattacken då 16 personer dog. Nere i tunnelbanan finns en minnesvägg där anhöriga kan skriva namnen på offren.

Sammanlagt omkom 32 personer vid de tre självmordsattentaten den 22 mars. Ett av dåden utfördes i tunnelbanestationen i Maelbeek, som har hållits stängd fram till i dag, måndag. Att stationen nu öppnas för resenärer är ett stort steg tillbaka mot en normal tillvaro i Bryssel, menar SVT:s Brysselkorrespondent Ulrika Bergsten.

– Det här är en stad som har varit i dvala. Människor har varit i sorg, parallellt som de har jobbat med att bygga upp staden och försöka locka tillbaka resenärer hit. Man tror att man har förlorat turistintäkter och intäkter från de som skulle kommit hit på konferenser på mellan 50 och 70 procent jämfört med en normal månad, säger hon.

Terrorn i Bryssel

Blommor och minnesplatser

Överallt i staden finns blommor och minnesplatser som vittnar om terrorattentaten. Monument håller på att byggas upp, bland annat i tunnelbanan i Maelbeek där anhöriga kan skriva namnen på de avlidna på en vägg.

Parallellt genomgår Belgien en politisk kris, där man försöker ta reda på om man hade kunnat komma på terroristerna tidigare. I nuläget tror polisen att de flesta huvudansvariga har gripits.

– Men det finns en person som man fortfarande jagar, som man tror kan ha funnits med i (Salah) Abdeslams bil när han åkte från Tyskland innan attentatet mot Frankrike. Man vet dock inte om det är en person som redan är avliden, eftersom många av de här unga terroristerna haft flera namn, säger Ulrika Bergsten och fortsätter:

– Sedan kommer man att fortsätta undersöka hur många som har varit inblandade längre ut i kedjan, till exempel bidragit med material eller gömställen.

Kontakter mellan terroristerna

Salah Abdeslam sitter häktad, misstänkt för delaktighet i terrorattentaten i Paris den 13 november förra året. Brysselterroristerna och de som slog till mot Paris tros ha haft kontakter med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet