Lina Shamy twittrar fortfarande från östra Aleppo. Foto: TT/Twitter

”Ta oss ur detta helvete”

Uppdaterad
Publicerad

I dag avbröts evakueringen av civila från de belägrade östra delarna av staden Aleppo. På skakiga internetuppkopplingar hörs fortfarande några röster ut till världen från en av världens farligaste platser. De vädjar desperat om hjälp.

”Ta oss ur detta helvete”, skriver Haleem Kawa på Facebook.

Efter en dag av motstridiga uppgifter om varför evakueringen stoppades står en sak klar. Både från regimens och rebellernas håll bekräftas det att många civila fortfarande befinner sig i östra Aleppo. FN beräknar att 50.000 människor är fast i de belägrade delarna – ett litet område som beskrivs som helvetet på jorden.

”Mindre än tio procent har lämnat”

Vad som sker där inne är svårt för omvärlden att veta då området är väldigt otillgängligt – men ett fåtal röster når ut. En av dem är Haleem Kawa, medborgarjournalist som skriver på Facebook att han fortfarande befinner sig i de belägrade områdena.

Syrienkriget

”Mindre än 10 procent har fått lämna Aleppo. En konvoj med ungefär 400 personer varav främst barn och kvinnor togs till fånga i ett bakhåll och behölls i fyra timmar. Deras ägodelar beslagtogs och några unga män har kidnappats. Ingen vet vad som kommer att hända med dem. Under dessa timmar dödade regimen och deras allierade även tre personer”, skriver Haleem Kawa.

Senare på fredagen postar han ett Youtube-klipp som visar brinnande ruiner:

– Det var tänkt att bussarna skulle evakuera civila från Aleppo på den här platsen. Nu skjuter de mot oss.

Evakuerade återvände

Aktivisten Lina Shamy skriver på Twitter att tusentals civila varav många är skadade fortfarande befinner sig i de belägrade östra delarna. Hon själv är en av de som är kvar. Hon har även publicerat en video där man i bakgrunden ser lastbilar och människor på vägen.

– Här återvänder de civila till de belägrade delarna. Evakueringen avbröts efter att Iran och al-Assad bröt överenskommelsen. Väldigt få kunde evakueras. Fortfarande är tusentals kvar här och många är skadade, säger hon.

”Fruktansvärd situation”

En annan röst är journalisten Monther Etaky som skriver på Twitter att internetuppkopplingen är nästan helt borta och vädjar om skydd.

– Det är en fruktansvärd situation här när vi försökte fly från vår stad. Vi behöver omedelbart skydd, skriver Etaky.

En sista vädjan kom från Haleem Kawa om att få möjlighet att säkert lämna staden.

”Jag och de 50.000 som befinner sig här vädjar till FN, säkerhetsrådet, regeringar och mänskligheten. Vi vill ha seriösa garantier för att kunna lämna under säkra former – annars kommer vi att förintas. Ta oss ur detta helvete. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet