Kaotiska scener när polis ingrep mot flyktingar i dern ungerska staden Biscke. Foto: TT

Polis spärrar in flyktingar på tågstation

Uppdaterad
Publicerad

Det första tåget med flyktingar och migranter lämnade på torsdagen Budapest mot Österrike, efter att under de senaste dagarna ha stoppats från att resa vidare. Efter några mil stoppade dock ungersk polis tåget.

Tåget med flyktingar som på torsdagen lämnade Budapest för att åka mot Österrike har tömts på flyktingar. Kaotiska scener utspelas när människor stoppas från att resa vidare in i västra Europa.

Polisen uppmanade flyktingarna att gå av vid staden Biscske, 35 kilometer väst om Budapest, där Ungern har en flyktingförläggning, rapporterar Reuters.

Flyktingkrisen i Europa

Enligt de första uppgifterna skulle flyktingarna transporteras till förläggningen. Tumult uppstod när människor vägrade flytta på sig utan stannade kvar inne i tågen och på stationen och skanderade: ”No camp, no camp” (”Inget läger, inget läger”).

Därefter spärrade polisen av stationsområdet och tvingade bort alla journalister.

Avspärrningar hävdes

Ungersk polis började gripa flyktingar som tog sig ut på tågspåret i protest. Ett dussintal migranter ska enligt uppgift ha lyckats fly.

Omkring 50 poliser finns på plats och de omkring 200-300 flyktingarna ombord var tänkta att transporteras till lägret i bussar.

Tidigare under dagen stormades ett tåg på Keleti-stationen i Ungerns huvudstad Budapest, efter att polisens avspärrningar hävdes på torsdagsmorgonen.

Dramatiska scener utspelade sig när människor försökte pressa in sig själva och sina barn genom dörrar och fönster.

Tåget var på väg till Österrikes huvudstad Wien när det stoppades i Biscske. Polismästaren i Wien har sagt att de migranter som tar sig dit inte kommer att kontrolleras eller registreras utan kan fortsätta sin resa vidare genom Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet