Foto: TT

Taiwan inviger blå sko-kyrka i glas

Uppdaterad
Publicerad

En gigantisk blå klacksko i glas, så ser Taiwans nya kyrka ut. Myndigheterna hoppas på att byggnaden ska ingjuta romantik och sätta fart på fantasin hos blivande äkta makar.

– Varje flicka fantiserar om hur de kommer att se ut som brud, säger Pan Tsuei-ping, föreståndare inom Taiwans offentliga förvaltning.

Den är 16 meter hög, klädd i 320 blå glasskivor och har kostat motsvarande 5,9 miljoner svenska kronor att bygga. Kyrkan står i det så kallade ”Southwest Coast National Scenic Area”, ett turistområde vid Taiwans västkust, uppger BBC.

Till minne av amputerad kvinna

För en västerlänning för byggnaden möjligen fantasin till Askungen där en glassko spelar in i handlingen.

Men byggnaden ska ha inspirerats av en lokal anekdot från det förflutna. På 60-talet levde en 24-årig kvinna vid namn Wing i Taiwans fattigare delar. Hon drabbades av arsenikförgiftning, vilket ledde till den så kallade ”Blackfoot disease” och att hon senare tvingades amputera båda benen. Enligt sägnen kom hennes bröllop då att ställas in och hon tvingandes framleva resten av sitt liv som ogift.

Det stora glasskon har så kommit till för att hedra Wings minne.

Romantiskt och ”kvinnoorienterat”

Romantiskt och ”kvinnoorienterat” anser myndigheterna som inte tänker sig att kyrkan ska användas till några tunga religiösa processioner, utan mer glädjefyllda händelser så som giftermål.

– Det kommer att finnas 100 kvinnoorienterade särdrag i kyrkan, så som lönnlöv, stolar för älskande par, kex och kakor, säger Zheng Rongfeng, talesperson för de lokala myndigheterna, till taiwanesisk media.

Brokiga reaktioner

Men romantiken delas inte av alla.

”Vad tänkte myndigheterna på när de uppförde en så fruktansvärt ful byggnad?”, skriver en användare på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter.

Andra invänder mot att hela projektet som så det utformats skulle syfta till att objektifiera kvinnor.

Medan en kvinnlig användare har en mera krass hållning: ”Om skon passar, varför inte ta den på sig?”

Tanken är att kyrkan ska öppna den 2 februari samtidigt som det kinesiska nyåret firas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.