Polis och demonstranter drabbade samman i Paris inför klimattoppmötet. Foto: TT

Tårgas vid bråk i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna har förbjudit demonstrationer i Paris på grund av terrorattackerna. Men en grupp maskerade människor tog sig ändå fram till det stora torget Place de la République. Där de drabbade de samman med polis som satte in tårgas för att skingra människorna. Omkring 100 personer greps av polis.

Säkerhetsnivå i Paris är fortfarande förhöjd efter terrordåden. Demonstrationer är inte tillåtna men klimataktivister samlades i Paris för att bilda en mänsklig kedja och på så sätt visa sitt missnöje med hur världens ledare hanterar klimatkrisen.

Manifestationen gick lugnt och fredligt till ända till strax före klockan 15 då en grupp maskerade människor tog sig fram till torget Place de la République och drabbade samman med poliser, som satte in tårgas för att mota bort de maskerade människorna.

#vårtklimat

– Min gissning är att de inte är klimataktivister, utan bråkstakar som kommer för att störa den här typen av manifestationer. Själva manifestationen gick lugnt till, säger SVT Nyheters Calle Elfström på plats i Paris.

Enligt AFP grep polisen omkring 100 personer som trotsade demonstrationsförbudet som infördes efter terrordåden i Paris den 13 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet