Tekniskt fel bakom helikopterkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett tekniskt fel som orsakade helikopterkraschen utanför Bergen i förra veckan, rapporterar NRK.

13 personer dog när en helikopter störtade vid ön Turøy i Fjell i Hordaland, nära Bergen på norska västkusten i fredags. Helikoptern var på väg från en oljeplattform när den kraschade.

Nu har den norska haverikommissionen analyserat vrakdelarna och kommit fram till att olyckan orsakades av ett tekniskt fel, inte av den mänskliga faktorn. Det rapporterar NRK.

Före kraschen ska helikoptern snabbt ha tappat 640 meter i höjd. Ett ögonvittne har tidigare sagt till NRK att det rök kraftigt från helikoptern och att den exploderade då den slog i marken.

Personen såg också hur rotorn lossnade och försvann åt vänster medan helikoptern vred sig åt höger.

Den norska haverikommissionen, som höll en presskonferens i dag, har arbetat i tre dygn med att samla in och analysera vrakdelar från helikoptern. Efter en paus på grund av dåligt väder kommer sökandet efter ytterligare vrakdelar att återupptas.

Elva av dem som var ombord på helikoptern hade norskt medborgarskap, en hade brittiskt medborgarskap och en hade italienskt medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.