Gulnara Karimova. ARKIVBILD. Foto: TT

Telia-kopplade utredningar växer

Publicerad

Sex misstänkta av schweizisk åklagare. Nio gripna i Uzbekistan.

Utredningar med beröringspunkter med Telia Soneras mutmisstänkta affärer i Uzbekistan växer.

Nio personer i diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimovas närmaste krets har gripits i sitt hemland, säger officiella källor till Radio Free Europe/Radio Liberty. En av dem, Alisher Ergashev, misstänks av svenska åklagare för penningtvätt i samband med Telias misstänkta miljardmutor till Karimova. Han var också en av två uzbeker som satt häktade i Schweiz 2012 innan de släpptes och flydde hem.

För den svenska utredningen är Ergashevs gripande förmodligen betydelselöst. Åklagaren Gunnar Stetler bedömer att det är svårt att få honom inför rätta för det han misstänks för här. Uzbekistan är en hård, sluten diktatur.

Telias diktatursamarbete

Karimova i husarrest

Karimova uppges själv sitta i husarrest och hennes nära förtrogna Gayane Avakyan, som på papperet leder Telias partner Takilant, avtjänar ett långt fängelsestraff för ekobrott.

Samtidigt meddelar åklagare i Schweiz att utredningen där har utvidgats. Sex personer misstänks nu för penningtvätt och dokumentförfalskning. Namnen nämns inte, men Karimova är en huvudperson även där. Enligt åklagaren har nu tillgångar för över 800 miljoner schweizerfranc – över 7 miljarder kronor – frysts där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet