Khadiya Ismayilova är Azerbajdzjans mest kända journalist. Foto: TT

Telia-avslöjare döms till 7,5 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova avslöjade korruptionen hos landets presidentfamilj. Nu döms hon till 7,5 års fängelse – en dom som regimkritiker kallar en ren hämndaktion.

Ismayiova fälldes för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och ”maktmissbruk”, sade hennes advokat Fariz Namazly, som lade till att ”den olagliga domen” ska överklagas.

– Statens lögner, kallade hon beskyllningarna under sitt slutanförande i rätten i huvudstaden Baku.

Telias diktatursamarbete

I sitt slutanförande sade Ismayilova om granskningen av korruptionen i landet:

– Jag kanske kommer att sitta i fängelse men arbetet kommer att fortsätta.

Vittnen mutades

Hon underkände också hela rättsprocessen.

– Ett av vittnena erbjöds en muta. Skäms på er! Vad är det här för stat?!

Men när hon nämnde president Ilham Aliyev tystades hon av domaren, på åklagarens begäran.

Ismayilova är verksam vid bland annat den internationella korruptionsgranskande gruppen OCCRP. Hon avslöjade i fjol att Telia Soneras lokala partner i Azerbajdzjan har band till president Ilham Aliyevs döttrar. TT, SVT:s Uppdrag granskning och OCCRP kunde sedan i våras visa att telekombolagets affär i landet 2008 kan vara den i särklass största mutan i svensk historia, värd 6 miljarder kronor för Telias partner.

”Enorma bedrägerier”

”En parodi på rättvisa” har Reportrar utan gränser kallat anklagelserna.

OCCRP:s chef Drew Sullivan skriver att ”detta är en politisk motiverad dom dikterad av Ilham Aliyev själv. Han har varit en småaktig, hämndlysten man som försöker tysta dem som försöker blottlägga de enorma bedrägerier och stölder han har gjort sig skyldig till gentemot det azeriska folket. Det kommer inte att fungera. Dussintals reportrar kommer att ta Khadijas plats och fortsätta hennes arbete. Medan Khadija är i fängelse kommer vi att granska honom och hans brottsliga barn tills hela omfattningen av deras korruption kommer i öppen dag och sanningen inte går att förneka för folket i Azerbajdzjan”.

Målet är det senaste i en rad mot kända regimkritiker i Azerbajdzjan, som anses ha fler politiska fångar än Ryssland och Vitryssland tillsammans. Azerbajdzjan hamnar långt ner på listan, på plats 162 av 180, i en rankning av pressfriheten i olika länder.

Under tiden lever presidentfamiljen ett lyxliv som sticker i ögonen på befolkningen. Granskningar av bland annat OCCRP och Washington Post har avslöjat ett liv fyllt av privatflyg, lyxvillor och väskor, kläder och smycken för hundratusentals kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet