”De sköt en gravid kvinna bredvid mig. Hon bad dem att skona hennes liv”, berättar Mercy Odour. Foto: SVT/TT

Terrorattacken mot Westgate fortfarande ett öppet sår

Publicerad

I dag är ett det ett år sedan terrorattacken mot köpcentrumet Westgate i Kenyas huvudstad Nairobi. Minst 67 människor dödades och många skadades när en handfull terrorister besinningslöst öppnade eld mot lördagshandlande människor. Och för Kenya är terrorattacken på många sätt fortfarande ett öppet sår.

Strax efter lunch den 21:a september förra året stormade en liten grupp terrorister från Al Shabab in i Westgate och började skjuta alla de såg.

– De sköt en gravid kvinna bredvid mig. Hon bad dem att skona hennes liv. Men de skrek att de hämnades för att den kenyanska armén dödar kvinnor och barn i Somalia. Sedan dödade de henne, säger Mercy Odour som jobbade som servitris inne på ett kafé i Westgate när terroristerna slog till.

Övervakningskamerorna visar bara fyra terrorister

I tre dagar belägrade terroristerna Westgate innan militären sprängde den del av köpcentrumet där angriparna fanns. Och många i Kenya frågar sig hur så få terrorister kunde hålla ett land i skräck så länge.

– Övervakningskamerorna visar bara fyra terrorister och militären hade inte en chans. Tänk om det skulle komma tio terrorister och slå till på olika platser. Det skulle kunna bli till ett helvete här i Nairobi, säger Bonicace Mwangi, som är konstnär och debattör och mycket kritisk mot hur regeringen hanterade attacken.

Plundrade affärer istället för att bekämpa terroristerna

När belägringen var över uppdagades det dessutom att den kenyanska militären plundrat i stort sett samtliga affärer på värdesaker istället för att koncentrera sig på att bekämpa terroristerna.

– Det är pinsamt för Kenya att hela världen fick se hur vår militär plundrade Westgate istället för att slå ut terroristerna. Men inte en person har fått stå till svars. Det visar hur korrupt vår regering är, säger Boniface Mwangi.

Militärens agerande ett öppet sår

Militärens agerande vid Westgate har skapat ett öppet sår och en stark misstro mot att de kenyanska myndigheterna är kompetenta att skydda sina medborgare. Mercy Odour lever med minnena från Westgate varje dag. 

– Jag jobbar fortfarande som servitris, men i ett annat köpcentrum. Så fort jag hör någon typ av smäll blir jag chockad. Det är mycket jobbigt, men man måste ju jobba för att kunna ha råd med allt, säger Mercy.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.