Franske terrorexperten Jean-Charles Brisard / Minnesplats för terrordåden i Bryssel den 22 mars. Arkivbild. Foto: TT

Terrorattacker lockar nya IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad

Efter varje attack på europeisk mark ökar antalet utländska män som vill ta sig till Syrien och Irak för att strida med IS. Det säger terrorexperten Jean-Charles Brisard i SVT:s Agenda.

Sedan januari 2014 har terrorgruppen IS utfört 14 attentat i Europa, och nästan lika många har ansetts inspirerade av IS, enligt en kartläggning av The Institute for the Study of War.

I så gott som varje europeiskt land har det skett arresteringar av personer med koppling till IS.  

Agenda

Enligt den franske terrorexperten Jean-Charles Brisard finns två mål med attackerna: att sätta press på koalitionen som bekämpar IS i Syrien och Irak och att locka nya rekryter. IS hoppas att attackerna ska få Europa att vända sig mot den muslimska befolkningen för att på den vägen öppna för radikalisering och nya jihadister. 

Order från IS i Syrien och Irak

Utredningen efter Parisattackerna har visat att det inte längre rör sig om IS-inspirerade ensamvargar, utan att terroristerna arbetat på direkt order från IS och med stöd av ett stort nätverk.  

– De här attackerna planerades, förbereddes och beslutades på högsta nivå av Islamiska staten, säger Jean-Charles Brisard.  

Utredningen har visat att nätverket erbjuder misstänkta terrorister möjligheten att ta sig mellan Europa och IS-kontrollerade områden utan upptäckt av europeiska myndigheter. Att en terrorist som Salah Abdeslam kunde undgå upptäckt under flera månader och vara med och organisera ett nytt terrordåd i Bryssel visar att nätverket har en större motståndskraft och kapacitet än väntat. 

Enligt Jean-Charles Brisard finns det säkert redan nya planer på attacker på europeisk mark.  

– Det är bara en fråga om tid.  Vissa individer i den här gruppen är fortfarande på fri fot och vi vet att det finns ett nätverk som erbjuder finansiering och materiellt stöd i form av vapen. Så det är väldigt viktigt att de europeiska länderna samarbetar för att stoppa dessa män och hindra attackerna, säger han. 

Ökande hot mot Sverige

Han tror att hotet är störst mot Frankrike och Belgien, som har det största antalet medborgare som har anslutit sig till IS. Förutom dem är Storbritannien, Tyskland och länderna i Sydeuropa i riskzonen. Men egentligen är alla länder som har medborgare som har engagerat sig i IS sårbara, så även Sverige.  

– Sverige har ett växande antal individer som söker sig till de här nätverken i Syrien och Irak.  Den är också en möjlighet att individer som sympatiserar med IS, men som bor kvar, kan vara villiga att utföra attacker.  

Enligt ISW är det viktigt att stärka polissamarbetet i Europa för att hejda nya attacker. Men man kommer inte att komma till rätta med hotet från IS så länge gruppen har kvar sina fristäder i Syrien, Irak och Libyen där organisationen ostört kan planera attacker och träna nya IS-krigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet