Filippinsk militär förbereder en attack mot den militanta islamistiska gruppen Abu Sayyaf, som hållit norrmannen Kjartan Sekkingstad fången i nära ett år. Foto: TT

Terrorexpert: Kidnapparna har fått pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart varför norrmannen Kjartan Sekkingstad släpptes och om en lösensumma betalats ut. Svenske terrorforskaren Magnus Norell är dock säker på att kidnapparna fått pengar.

– Att kidnapparna plötsligt får för sig att släppa honom utan motprestation händer inte. Om det händer ska jag äta upp min hatt, säger han.

Norges utrikesminister Børge Brende har tidigare sagt att det inte var aktuellt att betala lösen för att få Sekkingstad fri.

Samtidigt har det, enligt NRK, funnits uppgifter om en privat norsk insamling för att få loss landsmannen, som suttit kidnappad i nästan ett år.

– Antingen är det pengar från norska staten eller så är det privata, säger Magnus Norell.

Kjartan Sekkingstad kidnappades av den islamistiska gruppen Abu Sayyaf, som gjort sig känd för att finansiera sin verksamhet med kriminella metoder som kidnappning, från en hotellanläggning på ön Samal natten till 22 september 2015.

30 miljoner peso

Sekkingstad togs som gisslan tillsammans med två kanadensare och en filippinsk kvinna. Kanadensarna avrättades efter en tid medan kvinnan släpptes.

– Amerikanska och brittiska länder betalar oftast inte lösen, eftersom det skulle gynna kidnapparnas fortsatta verksamhet, säger Magnus Norell.

Någon sådan policy finns inte i de nordiska länderna.

Filippinernas president Rodrigo Duterte ska i slutet av augusti ha sagt att det betalats en lösensumma för Sekkingstad på 30 miljoner peso, motsvarande drygt fem miljoner svenska kronor.

Oklart för Gustafsson

Fortfarande sitter svensken Johan Gustafsson sedan fem år kidnappad i Mali.

Kan frigivandet av Sekkingstad få någon inverkan på hans situation?

– Det är tveksamt. Det är ju helt olika delar av världen och vi vet ju inte detaljerna kring det som hänt i dag, säger Magnus Norell.

Överlämnats till myndigheter

Sekkinstad har lämnats över till filippinska myndigheter och ska resa till Davao tillsammans med fredsminister Jesus Dureza, uppger NRK.

Källor i den filippinska armén bekräftar att myndigheterna nu har hand om Sekkingstad, som släpptes på lördagen. Han var tvungen att övernatta hos separatistgruppen MNLF på grund av dåligt väder i regionen.

Norska UD arbetar för att få informationen bekräftad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.