Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: TT

Terrorforskare: För tidigt att säga vad det är

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis misstänker att den tragiska händelsen på en julmarknad i Berlin kan röra sig om ett terrorbrott. Svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det är för tidigt att säga om brottet är terrorrelaterat. – Det första man tänker på är om det är en terrorattack då vi haft en skara sådana i Europa.

Ranstorp konstaterar att vi vet mycket lite om händelsen än så länge.

– Vi får se om det har den signaturen (av en terrorattack), vi får vänta tills vad polisen säger om individen som körde lastbilen, säger Ranstorp.

Attentat i Berlin 2016

Terrorforskaren tror inte att de tyska myndigheterna är överraskade över händelsen om det skulle röra sig om ett terrordåd. Han säger vidare att Tyskland har varit en uttalad måltavla för terrororganisationen Islamiska staten och att terrororganisationer har uttalat hot mot julmarknader även i Tyskland.

– Det är någonting som samlar stora folksamlingar, det är symboliskt och det är en kristen högtid, säger han.

Myndigheter jobbar för högtryck

IS ska även ha uttalat en vilja som talat för enklare attacker, och då som exempel nämnt den i Nice i somras när en man körde in med en lastbil i en folkmassa på strandpromenaden, säger Ranstorp.

– Tyska myndigheter jobbar på högtryck för att förhindra liknande incidenter. Man har 850 medborgare som rest ner för att strida för IS, drygt en tredjedel har kommit tillbaka. Man har tidigare lyckats avvärja terrorattacker, säger Ranstorp och nämner ett aktuellt fall där man förhindrade en 12-åring från att detonera en spikbomb på en julmarknad i tyska Ludwigshafen.

Enligt Ranstorp är tysk underrättelsetjänst fokuserad på att avvärja IS-inspirerade attacker.

– Problemet är att Tyskland är lite som Sverige, man har mycket extremism, både jihadister och högerextremister, de har mycket av varje. Det finns en växelvärkan mellan den här extremismen och den måste man vara fokuserad på.

”Krävs tydligt ledarskap”

Om den tragiska händelsen i Berlin visar sig vara en terrorattack får det enorma konsekvenser för Tyskland, framför allt politiskt, menar Ranstorp.

– Skulle det visa sig vara kopplat till religiös terrorism spär det på polariseringen, främlingsfientligheten och högerextremismen så det är väldigt problematiskt.

– Nu krävs ett tydligt ledarskap. Det blir viktigt för Angela Merkel att komma ut och sätta tonen, säga att ”vi kan hantera den här situationen” och mana till lugn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet