Foto: TT

Terrorforskaren: ”Hon kom undan med blotta förskräckelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flickan från Linköping riskerade maximalt fem års fängelse i Österrike. I dag kom domen mot flickan. Tolv månaders fängelse, varav elva är villkorlig dom – terrorforskaren Hans Brun menar att hon säkert hade fått ett strängare straff om hon varit lite äldre.

Det blev alltså ett års fängelse för flickan, varav elva månader är villkorlig dom. Den 17-åriga svenskan har redan suttit en månad i fängelse, vilket gör att hon nu släpps fri och får åka hem till Sverige. Hade flickan varit lite äldre hade hon säkerligen fått ett betydligt hårdare straff i Österrike, enligt terrorforskaren Hans Brun.

– Hon kom undan med blotta förskräckelsen, säger han till SVT Nyheter.

Brun ändå lite förvånad

Som minderårig har man straffrabatt, även i Österrike. Hade hon däremot varit några år äldre hade flickan riskerat tio års fängelse, enligt Hans Brun. Han är lite förvånad över att det ändå blev en månad i fängelse för flickan, vilket hon alltså redan avtjänat den tid hon varit häktad.

– Men med tanke på vad hon gjort, och den österrikiska lagstiftningen, så var det väl ganska väntat att det skulle bli någon slags markering, säger Hans Brun.

Historien skiljer Sverige från Österrike

Vad gäller dagens lagstiftning när det kommer till anslutning till terrororganisationer så finns det en nära koppling till nazismens framväxt i Österrike under 1930- och 40-talet. Sveriges juridiska historia är annorlunda än den österrikiska, förklarar Hans Brun.

– Det är ju kriminaliserat att vara medlem i våldsbejakande organisationer, som exempelvis nazistpartier eller grupper som sympatiserar med Islamiska staten, i vissa länder. Detta är lite främmande för den svenska traditionen, eftersom vi har föreningsfrihet inskrivet i grundlagen, säger Hans Brun.

”Tillåtet att ha knasiga åsikter”

Hur ska man då bedöma det här, vad är viktigast för att kunna bekämpa terrorn?

– Generellt ska man vara försiktig med att inskränka de här rättigheterna. Det är faktiskt tillåtet att ha knasiga åsikter, och sympatisera med våldsamma rörelser, så länge man inte förespråkar bruk av våld eller förbereder ett bruk av våld, säger Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.