Foto: Helena Zachariasson / SVT

Parisbo: Jag är rädd hela tiden

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde nästan sex dygn innan parisarna fick beskedet. Abdelhamid Abaaoud, 27-åringen som pekats ut som hjärnan bakom terrordåden förra veckan, är död. Bland de som SVT Nyheter möter i Paris i dag blottar sig ett själsligt sår som kommer ta lång tid att läka.

Utanför de krogar där terroristerna slog till i Paris kommer fortfarande människor för att lägga blommor och tända ljus. Många stannar till och pratar, vill försöka förstå denna tragedi.

Vid restaurangen Bonne bière, vars fönster är fyllda med kulhål, möter SVT Nyheter Mylena Sergio, och då kommer bekräftelsen – den misstänkte hjärnan bakom terrordåden dödades i den massiva polisinsats som insatsstyrkan genomförde mot en lägenhet i Sain-Denis i går.

Terrordåden i Paris

– En död, men det kommer fler. Vi är aldrig säkra, säger hon och rycker på axlarna.

”Måste fortsätta leva utan rädsla”

Mylena Sergio berättar att hon bor i en förort där bilar brukade brinna 2006 då upploppen i Paris förorter pågick för fullt.

– Det är fullt med jihadister där jag bor, säger hon.

Trots att Mylena målar upp bilden av ett dystert samtida Frankrike så vägrar hon att begränsa sig i vardagen.

– Jag säger till mina barn att det finns människor som vill oss illa för att de inte tycker om hur vi lever, men jag säger att de måste fortsätta leva sina liv utan rädsla. Själv ska jag flyga till London i morgon, jag vägrar vara rädd, säger Mylena Sergio, och fortsätter berätta om ett Paris som hon upplever har blivit något snällare de senaste dagarna:

– Folk ler mot varandra och är inte lika galna med tutan i trafiken. Folk vill visa att de bryr sig, säger hon.

Mylena Sergio hastar vidare och vi tar oss vidare till baren Le Carillon, där vi möter studenten Cyril. Det har snart gått en vecka sedan han befann sig på nationalarenan Stade de France för att njuta av fotbollslandskampen mellan Frankrike och Tyskland.

”Jag är rädd hela tiden”

Det hela slutade i en terrormardröm, och vägen tillbaka till vardagen för Cyril är lång.

– Jag är så rädd. Jag är rädd hela tiden att det ska hända igen, säger han.

Utanför konsertlokalen Le Bataclan, där 89 personer dödades av terroristerna i fredags, är det fullt av ljus, blommor och skyltar med budskap. ”Jag är muslim och emot terrorism” står det på en av dem.

Det luktar starkt av rökelse bland blommorna och ljusen. Många människor stannar till för att titta och stå tysta en stund. Det är en stilla och respektfull stämning utanför den plats som blev den dödligaste bland fredagens terrordåd.

”Det är politikernas fel”

– Jag kände en kille som jobbade på Le Bataclan, han ägde också ett kafé lite längre bort som jag brukade gå till ofta. Nu är han död, säger Reshani Avdyl som SVT Nyheter möter utanför konsertlokalen.

Reshani är arg på regeringen säger han:

– Det är politikernas fel att det här har hänt. Om de hade sett till att göra något ordentligt efter attentaten mot Charlie Hebdo, skulle det här kanske inte hänt.

I morgon kväll är det en vecka sedan terroristerna slog till mot Paris, men sorgearbetet i staden kommer att pågå under lång tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet