Foto: TT

Terroristerna bakom terrordådet i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Sju av de misstänkta terroristerna i Parisdåden dödades i samband med attentaten. Men fortfarande befinner sig en av personerna som tros ha haft en nyckelroll i terrordåden på fri fot. Och det finns uppgifter om ytterligare en tredje gärningsman, en ännu oidentifierad person som tros ha varit direkt inblandad i dåden, eftersöks. Här är de misstänkta terroristerna i Parisdåden.

MISSTÄNKT SOM JAGAS AV POLISEN

  • Salah Abdeslam, 26
Terrordåden i Paris

Internationellt efterlyst och jagas intensivt i Europa. Han är fransk medborgare, men född och bosatt i Bryssel. Abdeslam misstänks ha hyrt bilarna som gärningsmännen använde sig av vid attentaten. Utredare misstänker även att han, tillsammans med sin bror Brahim Abdeslam, låg bakom skottlossningarna mot krogarna i Paris 10:e och 11:e arrondissement i fredags.

Abdeslam ska efter dåden ha ringt upp två bekanta män som hämtade upp honom i Paris och körde mot Belgien. På vägen blev bilen han färdades i stoppad tre gånger av fransk polis, säger advokaten Xavier Carette till belgiska tv-kanalen RTBF. Men då man ännu inte släppt namn och bild på Abdeslam och han ännu inte var internationellt efterlyst, fattade inte polisen misstanke. Bilen kunde åka vidare och nådde Belgien på lördagsmorgonen. Dagen efter släpptes namn och bild på Salah Abdeslam och en internationell efterlysning utfärdades.

Männen som hämtade Abdeslam greps senare i belgiska Molenbeek. De misstänks även ha tillverkat de bombbälten som användes i terrordådet, sedan man hemma hos männen hittat gödningsämnet ammoniumnitrat. Ämnet kan användas för att tillverka bomber. Polisen har även hittat ammunition för Kalasjnikovs, vilket var den typ av skjutvapen som användes av gärningsmännen vid terrordåden. Männen har erkänt att man gett Abdeslam skjuts, men nekar till inblandning i terrordåden.

  • Spår om nionde misstänkt

Utöver de sju gärningsmännen som dödades vid attentaten, Abdelhamid Abaaoud som dödades senare i samband med en polisinsats och Salah Abdeslam som fortfarande jagas av polis, har misstankar väckts om ytterligare en gärningsman som deltog i terrordåden i Paris. Mannen ska ha befunnit i den bil där Salah Abdeslam befann sig tillsammans med brodern Brahim, som sedan sprängde sig själv till döds, skriver TT. Den tredje mannen är inte identifierad.

”HJÄRNAN” BAKOM ATTENTATEN DÖDAS

  • Abdelhamid Abaaoud, 27

Abdelhamid Abaaoud har pekats ut som hjärnan bakom attentaten i Paris. Enligt belgiska medier har han stridit för terrororganisationen Islamiska staten (IS) i Syrien. Han är känd av säkerhetstjänster i flera länder och misstänks ha planerat flera terrordåd.

På torsdagen bekräftade franska åklagare för Reuters att Abbaoud var en av dem som dödades vid en stor polisinsats mot en lägenhet i Saint-Denis, en förort norr om Paris, på onsdagen.

Abaaoud är uppväxt i belgiska Molenbeek, en stadsdel i Bryssel, och har rötter i Marocko. Flera spår i utredningen av Parisdåden leder just till Molenbeek. Före Abaaoud radikaliserades sågs han som en duktig elev och pluggade på en av Bryssels bäst ansedda skolor – Saint-Pierre d’Uccl, rapporterar The Guardian

Tidningen skriver även att Abdelhamid Abaaoud i sin frånvaro tidigare i år dömdes av belgisk domstol till 20 års fängelse för terrorrekrytering till IS i Syrien.

TERRORISTERNA SOM DÖDADES UNDER ATTENTATEN

  • Omar Ismaïl Mostefaï, 29

Var en av gärningsmännen vid det blodiga attentatet mot konserthuset Bataclan i fredags. Dödades vid attentatet. Han var född och uppväxt i Courcouronnes söder om Paris och känd av polisen som en småtjuv. Han har dömts för åtta brott men aldrig till fängelse.

Sedan 2010 ska han ha radikaliserats och varit under uppsikt av fransk säkerhetstjänst. Enligt en icke namngiven turkisk regeringskälla ska Turkiet ha kontaktat Frankrike om Mostefaï i December 2014 och juni 2015, men Frankrike ska ha begärt information från Turkiet om Mostefaï först efter dåden i Paris.

  • Samy Amimour, 28

Var också en av attentatsmännen inne på Bataclan och dog vid dådet. Fransk medborgare från Drancy, en förort nära Saint Denis norr om Paris. Myndigheter har hållit honom under uppsikt sedan oktober 2012 för samröre med terrorister. Det finns en internationell arresteringsorder på Amimour sedan 2013. Enligt franska Le Point reste han till Syrien 2013 för att strida för IS.

  • Brahim Abdeslam, 31

Fransk medborgare bosatt i Belgien. Var bror till Salah Abdeslam som nu jagas över hela Europa. Sprängde sig själv till dötts vid caféet Comtoir Voltaire i Paris. Ska enligt lokalbor i Molenbeek ha drivit ett café där med sin bror.

  • Bilal Hadfi, 20

Yngst av de gärningsmännen som har en direkt koppling till dåden. Fransk medborgare, men ska mestadels ha växt upp i Belgien och bodde senast i belgiska Neder-over-Heembeck, skriver The Telegraph. Studerade fem-sex månader under 2013 på ett ansett teknikhögskola i Diest, men klarade inte proven, hoppade av och bytte skola. Skolpersonal säger att han då, 2013, var en normal och lugn elev.

Enligt Washington Post ska han ha stridit för Islamiska staten i Syrien.

Bilal Hadfi misstänks ha sprängt sig själv till döds utanför Stade de France i fredags.

TVÅ OIDENTIFIERADE ATTENTATSMÄN

Ytterligare två självmordsbombare sprängde sig till döds vid Stade de France i fredags, men deras identiteter är inte bekräftade. Vid den enes kropp hittades ett syriskt pass som tillhör en 25-årig man från Idlib, Syrien, och som nu kontrolleras. Enligt franska åklagarmyndigheten stämmer personens fingeravtryck överens med en man som registrerades i Grekland i oktober 2015 och som har samma namn som i passet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet