Polis spärrade strax efter incidenten av stora delar av centrala London. Foto: TT / AP Photo/Matt Dunham)

Analys: Terroristernas mål att skapa kaos i Europa

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är inte bara människors liv som står på spel. Det är tillit till varandra, våra öppna, västerländska samhällen som är under attack. Redan idag kom ropen efter fler beväpnade poliser i London. Terroristernas mål är att skapa kaos i Europa. Ett ” vi” som ställs mot ”dem”. Allt är del av terrornätverket IS uttalade strategi.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det kallas för lågtekniska terrorattacker- allt som behövs är en kniv, en suv eller en lastbil. Det var så människor dödades den 14:e juli i Nice förra sommaren, det var så människor dödades på julmarknaden i Berlin. Intet ont anande människor, som ännu inte lärt sig att nervöst kasta blickar över axeln för att se om fordon färdas emot dem på märkliga vis. Människor som firade nationaldagen, julhandlade eller som igår, skolbarn och turister som förväntansfulla skulle se den vackra siluetten av världens äldsta parlament, Westministers majestätiska läge vid floden Themsen och med Big Ben som stadens utropstecken.

Maktlösa forskare

Terrorforskare tillstår att de står maktlösa inför den här typen av ensamvargar som dödar, skadar, traumatiserar människor för livet med hjälp av ett fordon, en kniv, föremål som alla människor kan köpa. Det är paradoxalt nog ett uttryck för att underrättelsetjänsterna i Storbritannien blivit oerhört skickliga på att avslöja planer på terrordåd. Planer som inbegriper flera människor och inköp av vapen. De som kommunicerar blir avslöjade, de som köper vapen bli misstänkta. Sen 2015 har underrättelsetjänsten MI5 avslöjat planer på 25 terrorattacker, de skuggar ständigt 50 jihadister som går fria på brittiska gator. Men den ensamme vettvillingen som är beredd att offra sitt liv har ett öppet samhälle mycket svårt att skydda sig emot.

Attacken vid brittiska parlamentet

 I takt med att fler detaljer blir kända om den senaste terrorattacken så står det klart att attentatsmannen hade kopplingar till internationella terrornätverk, inspirerad av islamistisk extremism och var känd av polisen och född i Storbritannien.  Staden Birmingham, där han hade hyrt sin bil, är sen tidigare känd för att vara en hotspot för personer med anknytning till terrornätverk.  Nu väntar en uppslitande debatt om varför brittiska medborgare radikaliseras, som lyssnar på IS uppmaningar att utföra attacker och skapa rädsla och kaos i London, Paris, Bryssel och andra storstäder. Frågor som också kommer att ställas är om gärningsmannen var en återvändare, det vill säga om han deltagit i striderna i Syrien eller Irak och sedan återvänt hem till Storbritannien? Nyhetsbyrån Amaq med starka kopplingar till IS gick idag ut och sa att gärningsmannen var en ”kalifatets soldat” kopplad till IS. Men IS brukar snabbt göra anspråk på terrorattacker, ibland av ren opportunism.

Polis som dog var obeväpnad

Terrorgruppen IS är på tillbakagång, de har drivits bort från ungefär hälften av de områden de en gång kontrollerade. Enligt uppgifter till tidningen The Guardian så hölls förra året ett möte i  den syriska staden Tabqah där ledande IS-medlemmar lade fast den nya strategin, att istället attackera fienden på hemmaplan, det vill säga i Europa. Personerna i fråga har detaljerad kunskap om det europeiska samhällsbygget och har sagt sig vilja försvaga både EU och Nato. Målet är att öka polariseringen med hjälp av terrorattacker, genom att skapa rädsla, panik och rop på hårdare tag. Redan på torsdagen väcktes frågan i brittiska parlamentet av fd ministern Theresea Villiers om inte Storbritannien måste överge sin hundraåriga tradition av obeväpnade poliser. Den polis som dödades utanför parlamentet var till exempel obeväpnad.

IS mål öka polarisering

Politiskt brukar högerpopulistiska partier dra fördel av terrorattackerna. När dådet skedde i julas mot en julmarknad i Berlin var Nationella Frontens ordförande Marine Le Pen snabbt ute och skyllde terrorattacken på förbundskansler Angela Merkel och tysk migrationspolitik. Det är bara en tidsfråga innan Le Pen plockar politiska poänger på det som skett i London. För henne kommer dådet vid en läglig tidpunkt då Le Pen redan har starka framgångsvindar i den franska valrörelsen. Det kan verka som en motsägelse att terrorister skulle vilja se högerpopulister vinna röster, eftersom de är mest invandrarfientliga. Det är kallblodigt uträknat; högerpopulisters framgångar kan leda till att muslimer marginaliseras och känner sig utpekade och ovälkomna. Om sprickan mellan muslimer och andra i Europa skulle vidgas så hoppas IS att de som känner sig marginaliserade ska vända sig till IS, radikaliseras och vilja delta i ” jihad”, det ” heliga kriget”.

IS har också uppmanat till attacker mot länder som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS, koalitionen omfattar 68  länder, däribland Sverige.

Europa finner sig alltmera ensamt i en tid då Storbritannien lämnat EU och när USA:s president Donald Trump uttryckt sig nedsättande om EU och sagt sig vara ovillig att stödja Nato med samma beslutsamhet som tidigare presidenter. Men när det gäller att möta terrorismen är samarbetet över nationsgränserna viktigare än någonsin och med hjälp av EU inklusive britterna har underrättelsetjänsterna i Europa ett effektivt samarbete, med varandra men också med sina kollegor i USA.

Där är den samlade erfarenheten att ensam inte är stark, tvärtemot det politiska budskap som nationalister som Le Pen och Trump just nu predikar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet