Vita rosor utanför den nya fasaden till konsertlokalen Bataclan i Paris där många mördades under terrorattackerna i Paris 2015. Foto: TT

Terrorists telefon hittad under hög med papper

Uppdaterad
Publicerad

En mobiltelefon tillhörande en av gärningsmännen vid terrordådet i Paris i fjol har återupphittats – glömd under en pappershög på en belgisk polisstation.

Telefonen beslagtogs ett drygt halvår före terrorattacken från Belgien-boende fransmannen Brahim Abdeslam i samband med ett narkotikatillslag, rapporterar, rapporterar tidningen La Dernière Heure.

Informationen på telefonen sparades, men när misstankar efteråt framkom om att Abdeslam planerat att ansluta sig till terrorrörelsen IS i Syrien ville den belgiska antiterrorpolisen också titta på själva telefonen – som då var försvunnen.

Terrordåden i Paris

Ännu mer pinsam

Saken blev ännu mer pinsam för belgisk polis då Abdeslam i november 2015 var en av dem som attackerade centrala Paris, där han slutligen sprängde sig själv i luften.

Pinsamheten förstärks nu ytterligare sedan telefonen i förra veckan upptäckts på en av polisstationerna i Brysselkommunen Molenbeek.

– Det stämmer att apparaten låg under en hög med papper, berättar polistalesmannen Johan Berckmans för tidningen Le Soir.

– Men det här har ingen betydelse för den pågående utredningen, lovar Berckmans.

En intern undersökning ska nu försöka reda ut hur telefonen hamnade där den hamnade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet