Foto: TT

FBI-agenter ska utreda försvunna planet

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Malaysia utreder identiteten på ytterligare två passagerare, förutom de två som rest med stulna pass på det försvunna planet från Malaysia Airlines. Nu utreds också möjlig terrorkoppling. FBI har skickat agenter och tekniska experter till Asien.

– Vår egen underrättelsetjänst har aktiverats och naturligtvis har kontraterrorenheter från berörda länder informerats, sade transport- och försvarsminister Hishammuddin Hussein, till AFP.

Radarsignaler indikerar att det saknade planet kan ha vänt tillbaka från den planerade flygrutten till Peking innan det försvann.

Malaysiskt plan försvann

Kan ha vänt om

– Vad vi gjort är att vi granskat inspelningen av radaruppgifterna vi hade. Vi insåg då att det finns en möjlighet att flygplanet vänt om, sade flygvapenchefen.

FBI har skickat agenter och tekniska experter till Asien för att hjälpa till med utredningen då flera amerikaner befann sig ombord. Även representanter för Boeing, som tillverkat det försvunna planet, är på väg till Malaysia.

Myndigheterna kontrollerar identiteten på fyra passagerare med berörda ambassader i Malaysia. Alla har köpt sina biljetter via China Southern Airlines.

– Jag har alla fyra namnen, sade ministern.

Sökningen fortsätter

Räddnings- och sökinsatsen fortsätter ett dygn efter att det tvåmotoriga planet på väg från Kuala Lumpur till Peking spårlöst försvann från radarn någonstans mellan Malaysias östkust och södra Vietnam.

Natten mot söndagen, svensk tid, sade Malaysia Airlines för första gången att bolaget ”befarar det värsta” och att en krishanteringsgrupp från USA ska bistå bolaget.

Det mesta tyder på att flygplanets 239 passagerare har omkommit. Ombord fanns 153 kineser och 38 malaysier samt indonesier, australier, indier, fransmän, amerikaner och en holländare.

Inga vrakdelar funna

Oljebälten som kan komma från det försvunna planet siktades i havet utanför Vietnam på lördagen, men inga vrakdelar har synts i området.

Sökområdet utökades på söndagsmorgonen efter möjligheten att det skulle ha försökt vända tillbaka till Kuala Lumpur.

På lördagen bekräftade det amerikanska företaget Freescale Semiconductor att 20 anställda befunnit sig ombord på planet, en Boeing 777. Tolv av dem kom från Malaysia och åtta från Kina, sade vd Gregg Lowe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet