Polisavspärrning i samband med gripandet Foto: TT

Terrormisstänkt gripen i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig syrier som i helgen jagats i Tyskland greps i natt i Leipzig, skriver polisen i den tyska delstaten Sachsen på Twitter.

Mannen, en flykting från Syrien som kom till Tyskland i fjol, tros ha haft planer på att genomföra ett ”islamistiskt motiverat” terrorattentat, sade åklagare i går.

Under helgen genomfördes ett antal polisinsatser i Chemnitz i östra Tyskland, drygt åtta mil sydost om Leipzig. Flera personer som tros ha kopplingar till 22-åringen greps och polisen hittade även sprängämnen i en lägenhet, men 22-åringen själv kunde inte gripas då.

Greps av landsmän

Det var tack vare två landsmän till den terrormisstänkte 22-årige syriern som polisen i natt kunde gripa mannen i Leipzig, rapporterar tyska medier.

22-åringen ska ha kontaktat de två på Leipzigs centralstation. De tog med honom till sin lägenhet, men insåg snart att han var den man som polisen jagat under helgen. En av männen larmade polisen, medan den andre band fast 22-åringen i en soffa, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den tyska tidningen Bild.

Misstänkt IS-koppling

Enligt polisen har 22-åringen inspirerats av eller haft kopplingar till jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

– Upplägget och beteendet hos den misstänkte pekar mot en IS-kontext, sade Jörg Michaelis, chef för kriminalpolisen i delstaten Sachsen, vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Michaelis sade även att det sprängämne som hittades i 22-åringens lägenhet i Chemnitz var TATP, som användes vid dåden i Paris och Bryssel i november i fjol respektive i mars i år. Mannen ska ha förberett en bomb, eventuellt en självmordsväst, som var färdig, eller nästan färdig, att användas, enligt Michaelis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.