Salah Abdeslam, mannen som pekats ut som den enda överlevande misstänkt för att ha genomfört terrordåden i Paris 13 november förra året. Foto: TT

Terrormisstänkte Salah Abdeslam i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Salah Abdeslam, mannen som tros vara den ende överlevande medlemmen av cellen som genomförde terrordåden i Paris i november i fjol, förhörs av en domstol i Paris under torsdagen. Abdeslams advokat förklarade tidigt att hans klient inte heller vid detta förhör avser att säga någonting.

Liknande förhör har genomförts två gånger tidigare, men Abdeslam har vägrat svara på antiterrordomares frågor. Under torsdagsförmiddagens förhör i det anrika justitiepalatset i Paris hade denna inställning inte på något sätt ändrats.

– Han har använt sig av sin rätt att vara tyst, förklarade Frank Berton, den franske advokat som företräder Salah Abdeslam.

Terrordåden i Paris

Den terrormisstänkte 26-åringen utlämnades från Belgien till Frankrike i april. I juli försökte Abdeslams advokat upphäva sin klients dygnet runt-bevakning, dock utan framgång.

Abdeslam greps 18 mars i Molenbeek i Bryssel efter fyra månader på flykt. Gripandet skedde fyra dagar innan Bryssel skakades av självmordsdåd på flygplatsen Zaventem och i tunnelbanan.

Advokat Berton har tidigare beskrivit sin klient som en ung man ”i spillror” som är redo att samarbeta. Men så blev alltså inte fallet under torsdagen. Abdeslams belgiske advokat, den frispråkige Sven Mary, fanns också på plats för att kommentera 26-åringens tystnad i förhöret.

– Man hoppas ju att han ska uttrycka sig i rätten, men inte i dag, sade Sven Mary i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet