Foto: TT/SVT

Terrormisstänkte svensken häktas

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske terrormisstänkte Osama Krayem är häktad för terrorbrott, berättar advokaten Vincent Lurquin för TT efter dagens förhandlingar i Bryssel. Nästa förhandling sker om en månad. Krayem hålls i ett fängelse i Saint-Gilles.

– Osama Krayem är en av de viktigaste personerna i det här åtalet, sade SVT:s utsände Eva Elmsäter tidigare på torsdagen.

Osama Krayems framträdde vid Justitiepalatset i Bryssel klockan nio på förmiddagen. Framträdandet skedde bakom stängda dörrar och skulle vara närmast en formalitet.

Terrorn i Bryssel

Misstanken: Köpte väskor till terrordåd

23-årige Krayem från Malmö greps i fredags och har formellt anklagats för terrorbrott. Han pekas ut som den som följde med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui ned i tunnelbanan i Bryssel den 22 mars. Belgiska åklagare misstänker även att Krayem köpte väskorna som fylldes med sprängmedel inför attentaten.

– Det har inte kommit några uppgifter om att han skulle ha erkänt, säger Eva Elmsäter.

Eva Elmsäter berättar att det har kommit en läcka till belgiska medier där Osama Krayem påstår att han är oskyldig.

– Han ska ha försökt att ta sig undan och han visste inte att det fanns sprängmedel i väskan som han gav till sin broder.

I SVT:s studio fanns terrorforskaren Hans Brun i samband med Krayems framträdande i rätten. Han menar att Krayems påstående är ett sätt att försena utredningen.

– Det känns som man försöker köpa sig tid och försena utredningen, säger Hans brun.

Även ”Mannen i hatten”

Khalid El Bakraoui och hans bror Ibrahim – som samtidigt sprängde ihjäl sig på Zaventem-flygplatsen utanför Bryssel – påstås enligt en tidskrift underlydande terrorgruppen IS ha varit ledande bakom både dåden i Bryssel och i Paris i höstas.

”De här två bröderna samlade in vapnen och sprängmedlen”, skrev tidskriften Dabiq i går, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utöver Krayem framträdde ytterligare tre av de terrormisstänkta inför domare i Bryssel i dag, däribland Mohamed Abrini, utpekad som ”mannen i hatten”. Abrini filmades av övervakningskameror på Zaventem-flygplatsen tillsammans med två av självmordsbombarna strax innan explosionerna den 22 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet