På måndagskvällen lyste eiffeltornet i blått, vitt och rött för att hedra terroroffren. Foto: TT

Terroroffren i Paris hedrades med tyst minut

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Frankrike hedrades i dag de 129 människor som dödades i terrordådet i Paris med en tyst minut. – Även om jag är väldigt rädd, så var det viktigt för mig att komma hit i dag. Jag gör det för mina barns skull och för alla som har skadats och dött, säger Magali Turquin till SVT Nyheter på Place de la Republique.

På torg, skolor, arbetsplatser, i butiker och på allmäna platser i städer runt om i Frankrike stannade allt upp för en minut i dag klockan 12. Då tänkte man på dem som miste livet i det blodiga terrordådet i fredags.

Bland offren fanns många unga och studenter, och president François Hollande och premiärminister Manuell Valls valde därför att närvara vid ceremonin på universitet Sorbonne i Paris.

Terrordåden i Paris

SVT:s team fanns på plats utanför universitet och på Place de la Republique, där många samlats för att hedra offren och visa omtanke. Tårarna ville inte ta slut, säger SVT Nyheters Stefan Åsberg:

– Just innan Frankrike tystnade en minut bröt solen igenom. Hela tysta minuten utmynnade i sång – nationalsången. Man höll i varandras händer och stod tätt, därefter vandrade många till attentatsplatserna och lämnade blommor.

”Måste stoppa de mörka krafterna”

Fransmännen fortsatte under dagen att gå dit och lämna blommor för att hedra offren, men även i protest mot våldet.

– Vi måste använda de vapen vi har till buds för att stoppa de mörka krafterna. Vi måste använda vår kultur, våra tankar, vår utbildning, vår solidaritet så att vi kan leva vidare tryggt i vårt land, säger Marion Wintergerst.

SVT:s utsända beskriver stämningen i dag i Paris som lugn, men det märks tydligt att säkerheten är mycket hög just nu. Tungt beväpnade militärer syns bland annat till i metron och vid Galeries Lafayette söks väskor igenom innan man kan gå in.

Skolor ställer in skolresor

En lärare som jobbar på en skola bara hundra meter från restaurangen Casa Nostra, som var en av de platser terroristerna attackerade, berättar för SVT Nyheter att barnen är oerhört skakade och att de har en psykolog tillgänglig på skolan.

Flera skolor har ställt in eventuella skolresor och det rapporteras att barn inte heller får åka tunnelbana eller buss.

– Jag vill säga till terroristerna att de inte kommer att komma åt oss. Så länge de inte lyckas splittra oss så kommer vi att besegra terrorn, säger Marion Wintergerst.

På måndagskvällen lyste eiffeltornet i blått, vitt och rött för att hedra offren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet