Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Thailand: Nya val kan förvärra kaoset

Uppdaterad
Publicerad

Valet i Thailand fortsätter att vara kaotiskt. Nya valomgångar kommer senare i februari och under tiden är regeringsarbetet paralyserat, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Valet skulle egentligen vara avslutat klockan nio på morgonen svensk tid. Men kompletterande val måste hållas i de valdistrikt där proteströrelsen hindrat röstandet.

Något giltigt slutresultat kommer därför inte. Nu uppstår istället ett maktvakuum, som kommer att paralysera landet ytterligare.

Thailändskt uppror

28 valkretsar i södra Thailand är fortfarande utan kandidat att rösta på. Det är oppositionen som har förhindrat kandidater från att registrera sig.

Protestledaren Suthep Thausuban och det oppositionella Demokratiska partiet utlyste en valbojkott. De försökte även blockera själva valproceduren, vilket delvis lyckades.

”Juridisk kupp”

Att de inte själva ställde upp betyder att valet hur som helst kan väntas bli en stor seger för premiärminister Yingluck Shinawatra när – eller om – resultatet en gång offentliggörs. Även utan bojkotten är det dock mycket troligt att Yingluck skulle ha segrat.

Men möjligheten finns till en ”juridisk kupp” – att valet ogiltigförklaras av författningsdomstolen. Oppositionen har redan överklagat.

Yingluck kan efter söndagens valomgång inte bilda en ny normal regering. Hennes regering kommer att förbli en expeditionsministär utan möjlighet att kunna styra landet. Hon kan till exempel inte få igenom någon ny budget. Detta tillstånd kan vara flera månader.

Orsaken är bland annat de 28 valkretsarna som står utan kandidat: Grundlagen kräver att minst 475 av de 500 ledamöterna ska vara närvarande för att parlamentet ska kunna öppnas och utse regering.

Man måste också vänta in de valkretsar där kompletteringsval ska göras. Parlamentet blir alltså inte beslutsmässigt inom överskådlig framtid.

Otaktiskt

Premiärminister Yingluck Shinawatra utlyste nyval i december i fjol för att få stöd för sin politik och dämpa de protester som pågått sedan november. Det var en felkalkyl. Protesterna mot henne fortsatte. Sedan i november har tio människor dödats och cirka 600 skadats.

Protesterna började sedan hon mycket klumpigt försökt få igenom en amnestilag som tillåtit hennes landsflyktige bror telemiljardären Thaksin Shinawatra att återvända hem. Han avsattes i en militärkupp 2006 och anklagas för grov korruption och är även dömd för detta. Han är det stora hatobjektet för oppositionen.

Hur länge detta maktvakuum kommer att råda vet vi inte, helt enkelt därför att det är okänt om och när det går att utse kandidater och därefter hålla val i den södra delen av landet.

Vi kan räkna med att oppositionen förmodligen försöker hindra även dessa. Nya oroligheter väntar i så fall.

Drabbade samman

De sista dagarna före valet drabbade Shinawatra-anhängare (”de röda”) samman med Thaugsubans demonstranter (”de gula”). Tidigare har de gula kunnat protestera relativt ostörda.

Om denna tendens fortsätter finns det risk för nya svåra sammandrabbningar. Detta kan i sin tur leda till att militären ingriper. Den har hittills förhållit sig neutral.

Protesterna den senaste tiden är fortsättningen på den maktkamp som började med statskuppen 2006. Det har varit två oförsonliga block som stått mot varandra. Kompromisser har varit omöjliga.

18 statskupper

Mycket förenklat kan sägas att Shinawatra har sitt stöd i den fattigare norra och nordöstra delen av landet. Även en ”ny medelklass” i dessa områden har anslutit sig. Demokratiska partiet har stöd i mera välutvecklade områden – Bangkok och södra Thailand. 

Demokratin i Thailand är bräcklig. Korruptionen är stor och partier köper röster. Under drygt 80 år har det ägt rum 18 kupper i den konstitutionella monarkin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet