Folkmassan växte snabb till flera hundra människor sedan protesterna blev kända i sociala medier. Foto: TT

Thailändsk mobb jagade kungasmädare

Uppdaterad
Publicerad

Thailändsk polis och militär på turistön Phuket fick i natt kallas in för att bryta upp en 500 personer stor folksamling som sökt konfrontation med en man som anklagas för att ha förolämpat landets kung, som gick bort tidigare i veckan.

Mannen ska i torsdags – samma dag som kungens död blev känd – ha uttryckt sig negativt om kungen på Facebook, rapporterar Phuket Gazette.

Vid 20-tiden igår kväll, fredag, hade så omkring 20 personer med protestplakat samlats utanför det lilla soyamjölkscafé mannen driver i Sam Kong på sydöstra Phuket.

Thailands kung död

500 personer – växte snabbt

Videoklipp och bilder av protesterna gick virala i sociala medier och klockan 1 på lördagsnatten hade ytterligare 500 människor anslutit sig till skaran.

Enligt uppgift hade den ursprungliga gruppen först tänk protestera utanför caféet redan under torsdagen, men möttes då av nyheten att mannen redan hämtats av polisen. Polisen släppte honom senare utan vidare misstankar, vilket retade upp gruppen.

Strax efter klockan 1 anlände ett trettiotal poliser och militärer till platsen för att skydda byggnaden och hindra människor från att ta till våld. Phukets polismästare Teeraphol Thipjaroen uppmanade människor att vända sig till polisen med en anmälan, snarare än att ta saken i egna händer, om de nu ansåg att någon oförrätt begåtts.

”Följ mig till polisstationen”

Stadens förre borgmästare fanns också på plats och talade till massorna.

– Vi älskar alla vår kung. Men följ lagarna så ska jag följa med er till polisstationen och göra en anmälan.

Den uppretade folkmassan lugnade då ned sig och styrde istället stegen mot den lokala polisstationen. Caféägaren anklagas nu för att ha brutit mot landets majestäts- och it-brottslagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailands kung död

Mer i ämnet