Foto: TT

Thailändsk polis: Bombmannen agerade inte ensam

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Thailand uppger nu att man är säkra på att den misstänkte man i gul t-tröja som fångats på bild, är en av de som ligger bakom måndagens bombdåd i Bangkok. Han tros vara del av ett nätverk och polisen söker nu också två andra män.

Under onsdagen meddelade den thailändska polisen att uppgifter som kan leda till en eller flera gärningsmän kommer belönas med en miljon bath, motsvarande cirka 240.000 kronor. Den nationella polischefen i Thailand uppger nu också att den misstänkte bombmannen inte agerade ensam.

Polischefen Somyot Poompanmoung uppger att den huvudmisstänkte, som filmades av övervakningskameror strax före explosionen, med största sannolikhet fått hjälp.

Bombdåd i Bangkok

Polis offentliggör nu också en detaljerad teckning av mannen. Den misstänkte har ljus hy, lite skäggstubb, svart hår och glasögon. Han kan vara utlänning eller thailändare, enligt polistalesmannen Prawut Thavornsiri. Senare sade han att mannen kan vara av europeisk börd, kanske också med börd från Mellanöstern.

Prawut talar också om att två andra män – en klädd i rött och en i vitt – syns på de gryniga bilderna från övervakningskamerorna före attacken. Dessa två män ska ha hjälpt till med att skymma den huvudmisstänkte från andra människor när denne placerade ut den ryggsäck som bomben sannolikt låg i vid den hinduiska helgedomen Erawan i Bangkok.

Hård press

Pressen är hård på den thailändska polisen eftersom bevisen är få som styrker att den misstänkte mannen är skyldig. Bevismaterialet består i nuläget mest av den övervakningsfilm som fångat hans beteende vid platsen strax före explosionen i måndagskväll.

Enligt Reuters arbetar polisen fortfarande med att fastställa den huvudmisstänktes identitet. Det är dessutom oklart om han fortfarande befinner sig i landet. Polisen kan heller inte bekräfta huruvida en mindre explosion i Bangkok på tisdagen är kopplad till måndagens terrordåd

Minst 20 personer dödades och över 100 skadades när bomben exploderade vid helgedomen där det var fullt med folk. 

Thailands premiärminister, Prayut Chan-O-Cha, som ingår i den militärjunta som störtade den förra premiärministern Yingluck Shinawatra, säger att dådet är det ”värsta någonsin” mot Thailand.

Tecken på samband

Efter den andra explosionen, som ägde vid Sathornbron i Bagkok under tisdagen, tyder nu mycket på att det finns ett samband mellan de båda händelserna. Fynd i vattnet varslar om att det är samma slags bomb som exploderat vid de båda tillfällena, enligt Bangkok Post.

Gärningsmannen tros ha haft avsikten att kasta bomben mot en gångbro som användes av många människor, men rörbomben träffade en pelare och missade sitt mål.

Polisen uppges misstänka uigurer

Ingen grupp eller person har ännu tagit på sig skulden för bombdåden. Det är inte känt om den misstänkte gärningsmannen är thailändare eller utlänning.

Polisen vill inte uttala sig om något tänkbart motiv, men enligt Bangkok Post fokuserar polisutredningen på att utreda om militanta uigurer ligger bakom dådet som en hämnd för att Thailand skickat tillbaka omkring 100 uigurer till Kina i juli. Uigurer är en turkspråkig muslimsk minoritet i nordvästra Kina som anser sig bli förföljda och orättvist behandlade av kinesiska myndigheter.

– Men att det skulle vara uigurer är bara ett av polisens många spår. Polisen har sagt att det både kan vara utlänningar och thailändare, säger SVT:s korrespondent Susan Ritzén på plats i Bangkok.

Helgedomen går att besöka igen

Den hinduiska helgedomen Erawan, som var platsen för terrordådet i måndags, har åter öppnat.

– Stämningen är spänd på gatorna, det är ingen musik, många är ledsna. Det finns mycket poliser som kontrollerar omgivningarna, rapporterar Susan Ritzén.

Andrew Chen som är bosatt i Sverige, men just nu på jobb i Bangkok kom till Erwan i dag för att hedra offren.

– Jag har en kinesisk vän som skades av bomben och jag har inte kunnat få tag på honom för att höra om hans tillstånd, berättar han.

Han hörde även ljudet av den bomb som var tänkt mot en gångbro med mycket folk i går, men som träffade en pelare och missade sitt mål.

Även kanadensiska Rebecca Micman, som även hon jobbar i Bangkok, besöker helgedomen i dag.

– Jag brukar gå hit till Erwan och det berör mig djupt att man kan attackera en helig plats på det här sättet. Det gör ont att se förödelsen, berättar hon för SVT:s korrespondent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Bangkok

Mer i ämnet