Säkerheten utökades även i Bangkok efter bombdåden på andra orter i Thailand. Foto: TT

Thailändsk polis har hittat odetonerade bomber

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hittade thailändsk polis ett flertal bomber som inte detonerat. Samtidigt fortsätter jakten på de ansvariga för bombdåden i Thailand, där elva mindre bomber exploderade i turisttäta områden som Phuket och Hua Hin. I Attacken dödades fyra människor och ett dussintal skadades.

Enligt myndigheterna finns det ”en klar koppling” mellan attentaten.

– De här attackerna organiserades av en grupp i flera områden samtidigt efter order från en person, säger polistalespersonen Piyapan Pingmuang.

Två misstänkta gripna

Två personer har frihetsberövats för förhör och en arresteringsorder har utfärdats för en misstänkt. Polisen beskriver dåden som sabotage och inte terror.

– Vår utredning går framåt. Vi vet vilka som låg bakom dem, säger Piyapan Pingmuang.

Fem bomber som inte detonerats har hittats och desarmerats av den thailändska polisen under helgen. Samtidigt har jakten på de ansvariga för bombdåden i Thailand fortsatt.

Få detaljer från polisen

Polisen har inte gett några ytterligare detaljer om gruppen eller om den person som ska ha koordinerat attacken.

SVT:s utsände Niklas Sjögren är på plats i Thailand och säger att det finns olika spår som den thailändska polisen utreder.  

– Inledningsvis hade man tre spår: utländska intressen, konflikten i söder där muslimer vill bli självständiga samt grupper eller personer som inte gillade resultatet från folkomröstningen om den nya grundlagen. Det lutar mot att det är en reaktion på folkomröstningen, det inhemska politiska läget, säger han.

Vill skapa oro

Det är fortfarande ingen som har tagit på sig dåden. Men Niklas Sjögren tror att motivet bakom bombdåden är att skapa förvirring och oro och att det finns ett särskilt syfte med att turistmål attackerades.

– De som ligger bakom vill ge sken om att militären inte kan skydda befolkningen, och genom att attackera turistmål så får man även omvärldens intresse. Media hade sannolikt inte varit här om inte turistmål hade drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.