Foto: TT.

Theresa May vill ena Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens inrikesminister Theresa May lovar att ena Storbritannien i ett brev till The Times. Därmed är hon formellt i gång med sin kampanj för att bli landets nästa premiärminister efter David Cameron, som avgår efter att landet beslutat att lämna EU.

Enligt bland annat The Guardian kommer både Theresa May och Boris Johnson att officiellt tillkännage sina kandidaturer om att bli Tories nya partiledare under torsdagen.

May stödde stanna-sidan inför valet men höll sig i bakgrunden av kampanjen.

Brittisk EU-omröstning

I sitt brev, som publiceras av tidningen, uppger May att hennes ”mål är att göra Storbritannien till ett land som fungerar för alla”.

”Om du är från en vanlig arbetarklassfamilj är livet så mycket svårare än många i politiken förstår”, skriver hon.

Försöket att vinna arbetarklassens röster riktas mot hennes huvudrival i kampen om premiärministerposten, tidigare Londonborgmästaren Boris Johnson som profilerade sig som stark anhängare av lämna-sidan inför valet.

I brevet ger hon en känga åt Johnson och slår samtidigt fast sin politiska linje:

”Vissa behöver få förklarat för sig att det regeringen gör inte är någon lek, det är en seriös verksamhet som ger verkliga konsekvenser för människors liv. Därför kommer jag argumentera för ett nytt och radikalt socialreformsprogram.”

Camerons efterträdare väntas ta över posten i början av september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet