Foto: TT

Tiden rinner ut för Jammeh

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt gick tidsfristen ut för Gambias sittande president Yahya Jammeh att lämna över makten. Hans valde efterträdare Adama Barrow gör sig redo att svära presidenteden, samtidigt som senegalesiska styrkor samlas vid den gambiska gränsen.

Den excentriske Yahya Jammeh, som styrt Gambia i över två decennier, förlorade valet i december. Till en början erkände han sig besegrad av oppositionsledaren Adama Barrow, men sedan ändrade han sig och krävde att landets högsta domstol skulle kopplas in.

Jammehs ovilja att lämna ifrån sig makten i det västafrikanska landet har fått den regionala samarbetsorganisationen Ecowas att hota med militärt ingripande. En given utgångspunkt för ett sådant anfall skulle vara Senegal, som bortsett från en liten kustremsa i väster omringar Gambia på alla sidor.

Politisk kris i Gambia

Styrkor vid gränsen

Vid den gambiska gränsen står senegalesiska styrkor redo att gå in. Även Nigeria har skickat soldater och stridsflyg till regionen.

Gambias militärchef Ousman Badjie tänker dock inte beordra sina soldater att strida mot andra afrikanska länder, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP. Badjie har tidigare uttalat sitt stöd för Barrow, för att sedan ändra sig och stötta Jammeh i stället.

-Vi blandar oss inte i. Det här är en politisk strid, säger han.

-Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid. Jag älskar mina män.

Tros vara i Dakar

I dag ska Barrow, enligt planerna, sväras in som president och i går kväll kom besked från Barrows talesman att presidentinstallationen trots allt ska ske, dock oklart var. Enligt diplomatkällor kan han svära presidenteden var som helst på gambisk mark, inklusive på någon av landets ambassader. Barrow tros befinna sig i Senegals huvudstad Dakar.

Boende i städerna Diouloulou och Ziguinchor i södra Senegal bekräftar att styrkor rört sig mot gambiska gränsen sedan natten mot onsdagen. Som förstärkning har också Nigeria skickat stridsflyg och 200 soldater till Dakar, ”varifrån de kan förväntas delta i operationer i Gambia”, uppger nigerianska flygvapnet. Även Ghanas president säger att landet kommer att bistå med soldater för att se till att Barrow kan sväras in som president.

Turister lämnar landet

Senegal har begärt att att FN:s säkerhetsråd ska sanktionera att Ecowas vidtar ”alla nödvändiga åtgärder” för att maktskiftet kommer till stånd. Minst 26 000 personer har flytt Gambia den senaste veckan, rädda för att oroligheter ska bryta ut i maktkampens spår.

Tusentals turister har också valt att lämna landet från flygplatsen i huvudstaden Banjul. Svenska charterarrangören Ving har 115 resenärer på plats i Gambia.

-Eftersom utrikesdepartementet utfärdat den ”lättaste” formen av avrådan, avrådan från icke nödvändiga resor, har vi ställt in våra resor till Gambia, men de som redan är på plats åker som regel hem med ordinarie hemresa (på tisdag nästa vecka). Vi har kontakt med resenärerna hela tiden, eftersom vi har egen personal på plats, säger pressinformatör Barbro Holmberg.

Gambia

Gambia är ett av Afrikas minsta länder, inklämt mellan Senegal på tre sidor och Atlanten på den fjärde.

Före de europeiska kolonisatörernas ankomst ingick Gambia i det stora Maliriket. När först portugiser och sedan britter nådde området från 1400-talet och framåt tilltog den blomstrande handeln med bland annat guld och slavar som redan tidigare hade Gambiafloden som ett viktigt nav.

Gambia blev självständigt från Storbritannien på 1960-talet. Sedan dess har landet i praktiken bara haft två härskare: Dawda Jawara 1970-1994 och, efter en kupp det sistnämnda året, sedan dess Yahya Jammeh.

Charterturismen från bland annat Sverige började till Gambias ständigt varma stränder redan i samband med självständigheten. Nuförtiden erbjuder bland andra Ving paketresor dit.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Gambia

Mer i ämnet