Reinhold Hanning anslöt sig till SS som 19-åring. Nu ställs han inför rätta. Foto: TT

Tidigare SS-vakt ber offer om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 94-årig tidigare SS-vakt som står inför rätta för delaktighet i mord på 170.000 fångar i förintelselägret Auschwitz i Polen har brutit tystnaden och för första gången på över 70 år bett offren om ursäkt.

– Jag ber officiellt om ursäkt för mitt uppträdande. Jag är uppriktigt ledsen, sade Reinhold Hanning i en tysk domstol i fredags.

Det är första gången som Hanning själv uttalade sig i rätten. Tidigare har han låtit sina försvarare föra hans talan. När rättegången inleddes i februari vädjade ett av vittnena, 90-årige Leon Schwarzbaum, till Hanning att säga sanningen.

– Vi är ungefär i samma ålder. Vi kommer snart att stå inför vår högste domare, sade Schwarzbaum.

”Ingen i min familj visste”

Hanning beskrev hur han vid 13 års ålder gick med i Hitler Jugend. Som 19-åring anslöt han sig till SS på uppmaning av sin styvmor. Enligt Hanning vågade ingen tala om vad de upplevt i Auschwitz.

– Ingen i min familj visste att jag arbetade i Auschwitz. Jag kunde helt enkelt inte tala om det. Jag skämdes.

Kan sluta tidigare

Hanning sade också att han tror att varje vakt visste om vad som pågick i förintelselägret.

– En del var förstås närmare det än andra. Med nära menar jag nära dödandet.

Möjligtvis kommer den tyska rättsprocessen sluta tidigare än planerat med anledning av Hannings bekännelse, skriver Berliner Zeitung.

Fakta: Auschwitz och Förintelsen

Auschwitz är det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen och platsen för det ökända nazistiska lägerkomplexet.

Uppförandet påbörjades i april 1940 och lägret togs i bruk i juni samma år. Komplexet hade olika funktioner, Auschwitz I var koncentrationsläger för politiska fångar, Auschwitz II-Birkenau ett förintelseläger och Auschwitz III-Monowitz ett arbetsläger, som försåg fabriker i närheten med slavarbetare. Det fanns också områden för medicinska experiment.

Vid ankomst med godståg delades fångarna upp i två grupper. Den mindre gruppen med dem som räknades som arbetsföra, medan mer än fyra av fem judar togs direkt till gaskamrarna.

Auschwitz var det största lägret och var centrum för utrotandet av de europeiska judarna. Från 1942 dödades systematiskt 1,2-1,6 miljoner judar.

Källa: NE, Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.