I en ny rapport från Världsnaturfonden listas de tio mest åtråvärda djuren på den svarta marknaden. Foto: WWF

De är de mest populära djuren på illegala marknaden

Uppdaterad
Publicerad

Några av de mest åtråvärda arterna på den illegala marknaden för djur är tigrar, elefanter, björnar, myrkottar och sköldpaddor.

– Arterna riskerar att utrotas, det är fruktansvärt, säger Louise Karlsson, naturvårdsexpert på WWF.

I en ny rapport från Världsnaturfonden listas de tio mest åtråvärda djuren på den svarta marknaden. Experterna som gjort utredningen vittnar om fruktansvärda förhållanden för djuren.

– Vi har jobbat med den här rapporten i drygt ett år. Vi har varit runt vid marknaderna och rört oss under cover för att få se så mycket som möjligt. Det vi har sett har varit fruktansvärt, säger Louise Karlsson.

Opererar in slangar på björnar

Louise Karlsson berättar bland annat om hur björnar får slangar inopererade, med syftet att tömma deras galla.

– Det är hemskt. Gallan används till traditionell medicin, som baseras på växter och djur. Björnarna har en hemsk, smärtsam slang inopererad, säger hon.

Rapporten från WWF bygger på undersökningar av produkter och arter som säljs i den så kallade Gyllene Triangeln. En illegal handel som hotar djurlivet både i Asien och Afrika.

”Den mest otäcka plats jag sett”

Ola Jennersten från WWF var en av dem som besökte den nordöstra delen av Burma där dessa marknader finns, precis på gränsen till Kina.

Han vittnar om butiker med kranier från leoparder, tigerskinn, elfenben och olika utsågade bitar från noshörningshorn.

– Den är den mest otäcka plats jag har sett. Det är krigsherrar som äger områdena. De försörjer sig på tre saker, kasino, prostitution och handel med vilt. Mängder med kineser kommer dit för att underhålla sig. Djurhandeln är fruktansvärt otäck, säger Ola Jennersten.

Akvarium med tigerskelett

Ola Jennersten beskriver även hur en av de butiker de besökte hade ett stort akvarium med risbrännvin som bas. I akvariet hade de sänkt ner skellett från tigrar.

– Sedan köper man en shot från akvariet för höga summor, säger han och fortsätter:

– Illegal jakt är ett jättestort hot mot de stora hotade djuren vi har. Noshörning, elefanter, tigrar med flera. Handeln hotar hundratals arter över hela världen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.