Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Tikrit: Framgång för USA-medverkan och lokala trupper

Publicerad
Analys ·

Irakiska trupper står nu i staden Tikrits centrum. Det har en stor symbolisk betydelse i kampen mot terrororganisationen IS. Det är också en framgång för USA:s samverkan med lokala trupper.

Tikrit var diktatorn Saddam Husseins hemstad och den sista som höll stånd i Irak under USA:s kritiserade krig 2003. En rad högt uppsatta personer i Saddams Baath-parti kom från Tikrit.

Och Tikrit har stått som ett slags symbol för irakiska sunniters motstånd mot den shiitiskt ledda regeringen i den irakiska huvudstaden Bagdad.

Terroriströrelsen IS

Det antas också att det är en rad högt uppsatta Baath-militärer från Saddams era som har hjälpt IS med den tidigare framgångsrika taktiken.

Stort prov

Nu ställs den irakiska regeringen och segrarna i denna kamp inför ett stort prov. För att uppnå något slags försoning mellan den shiitiska majoriteten och den sunnitiska minoriteten måste segrarna avstå från våldsamma hämndaktioner.

Det är i hög grad shiitiska miliser – inte precis kända för mildhet – som är segrarna, snarare än den svaga irakiska armén. Och risken är stor att de hämnas på sunnitiska företrädare i staden.

USA har försökt utöva påtryckningar på Iraks nye premiärminister Haider al-Abadi att att försona sig med sunniterna. USA ser det som enda sättet att rädda Irak – att sunniter och shiiter försonas och gemensamt slåss mot IS.

Dyster historia

Shiiter och sunniter i Irak har en lång dyster historia. På Saddams tid var sunniterna eliten och förtryckte shiiterna, sedan förlorade Saddam och hans sunniter makten och den övergick till de tidigare förtryckta shiiterna.

Men USA har svårigheter att få förståelse för sina synpunkter. Och att USA är en främmande fågel i Irak nu bevisades tydligt under den hittillsvarande kampen om Tikrit.

Från början kunde USA bara se på när shiitiska miliser och Iraks armé gick mot Tikrit. Hjälp till Irak kom också från Iran, en motståndare till USA. Men USA fick inte hjälpa till fast man bombade IS på andra ställen i Irak.

Luften gick ur

Till sist tycks luften ha gått ur den shiitiskt-irakiska offensiven mot Tikrit och man gjorde en paus. För att bryta dödläget bad premiärminister al-Abadi USA om hjälp.

USA börjat även bomba IS-ställningar i Tikrit. Vilket ledde till att de shiitiska miliserna ett tag i vägrade delta i den fortsatta striden om Tikrit. Man ville inte ha något USA-stöd.

Nu i efterhand verkar det dock som om USA:s bombningar bidragit till att de irakiska marktrupperna har lyckats fördriva IS från centrum. Det vill säga detta kan sägas ha följt den militära regelboken för sådana operationer – fast det skedde under protest.

Oeniga motståndare

Detta visar på svårigheterna i regionen. IS har flera motståndare, men motståndarna kan inte enas. I Irak är både shiiter (och Iran) IS-motståndare precis som USA. I Syrien är både al-Assad-regimen och USA IS-motståndare – men de kan inte samarbeta på grund av andra motsättningar.

Nu är Tikrit inte helt befriat och det återstår fortfarande att se hur det ska gå. Men detta verkar vara första gången taktiken att kombinera flygangrepp och markangrepp har lyckats i kampen mot IS.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet