Tio gånger dödlig dos för Litvinenko

Uppdaterad
Publicerad

Ryske ex-agenten Aleksander Litvinenko som avled i London i november hade fått i sig tio gånger dödlig dos av polonium-210, visar preliminära obduktionsuppgifter.

En brittisk säkerhetskälla uppger för tidningen The Times att enda möjliga förklaringar är att den radioaktiva isotopen kom från en kärnkraftreaktor eller från inflytelserika smugglare.

Marknadspriset på den dos polonium som dödade Litvinenko ligger på över 70 miljoner kronor, enligt uppgifter från ett företag i New Mexiko i USA, som säljer polonium via internet.

Brittiska poliser i Moskva

Nio brittiska poliser har i två veckors tid befunnit sig i Moskva, för att tala med bland andra Andrej Lugovoj, Dmitrij Kovtun och Vjatjeslav Sokolenko – tre ryska affärskontakter som Litvinenko träffade i London samma dag som han insjuknade.

Enligt The Times har dock den brittiska polisen inte lyckats förmå sina ryska kollegor att ställa de frågor som man vill ha svar på. Britterna har endast fått delta som åhörare vid utfrågningarna.

Bok ges ut

Litvinenko arbetade tidigare för den ryska säkerhetstjänsten FSB och skrev 2001 en omdiskuterad bok där FSB anklagades för att ha legat bakom de hussprängningar i Moskva 1999 som utlöste det senaste kriget i Tjetjenien. Boken ska nu ges ut på engelska för första gången, av förlaget Gibson Square, skriver tidningen The Moscow Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.