Brittiske premiärministern David Cameron och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: TT

Tio miljarder dollar till Syrien från givarländer

Uppdaterad
Publicerad

Vid givarkonferensen i London har deltagarna lovat bidra med tio miljarder dollar, närmare 85 miljarder kronor, för att hjälpa syrierna.

Det berättade brittiske premiärministern David Cameron i dag. Enligt Cameron kommer pengarna bland annat att gå till mat, sjukvård och tak över huvudet, rapporterar bland andra BBC.

Även skolplatser för en miljon barn och en miljon jobb kommer att skapas i länder som gränsar till Syrien.

Storbritannien ger 1,7 miljarder dollar, närmare 15 miljarder svenska kronor, i ytterligare nödhjälp till Syrienkrigets offer, berättade Cameron tidgare i dag.

Tidigare meddelade statsminister Stefan Löfven att Sverige ska bidra med ytterligare 350 miljoner kronor i nödhjälp till krigets offer i Syrien, förutom de 1,7 miljarder kronor som ingår i den femåriga så kallade Syrienstrategin.

”En stor framgång”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var mycket nöjd och kallade konferensen, som samlat representanter för 60 länder, för en ”stor framgång”.

–  Aldrig har världssamfundet samlat så mycket pengar på en enda dag i samband med en kris, sa han.

Före konferensen var förhoppningen att samla in nio miljarder dollar till dem som drabbats av det snart sex år långa kriget i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.