Foto: SVT

Tiotusentals flyktingar blir fast i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan skrev EU:s medelmsstater på ett avtal om att ta emot 66.400 personer som lever i flyktingläger i Grekland under två års tid. Men omfördelningen går trögt. Hittills har endast knappt 6.000 flyktingar fått komma vidare till andra europeiska länder.

Kriget i Syrien tvingade Mostafa Hosan att fly från ett liv som krögare. Han och hans familj tog sig först till Irak för att till sist hamna i Grekland. Europa blev en tillflykt mycket annorlunda än den han föreställt sig.

– Många av våra vänner och släktingar som är i Europa berättade för oss att Europa är väldigt fint. ”Kom”, sa de. ”Ni ska fortsätta era liv här, det blir väldigt bra.” Men när vi kom fram jag det med andra ögon.

#flykt

Tristess och osäkerheten tär

Mostafa och hans familj lever sedan länge i ett tältläger tillsammans med 800 andra flyktingar. Människorna här försöker bara få dagarna att gå. Ett eget litet samhälle håller på att växa fram i lägret. Flyktingarna startar små matbutiker, frisörsalonger och annat bara för att fylla sin tid med mening. Tristessen och osäkerheten inför framtiden tär på alla.

– Jag vet inte vad ska jag säga till dig. Jag kom till Europa för att få vård till min syster. Att skicka mina syskon till bra skolor så de kan lära sig och studera. Nu är det 7 månader för oss, utan skolor, eller något, vi sover i tält. Det inte ett bra liv, säger Mostafa uppgivet.

Grekland har svårt att erbjuda hjälp

Grekland är ett land i social och ekonomisk kris, och har små möjligheter att erbjuda flyktingar en framtid. I många av flyktinglägren är situationen mycket svår.

– Det finns inte tillgång till vatten och toaletter på vissa ställen, väldigt många personer måste dela på en dusch. Människor lever alldeles för trångt, människor lever i osäkerhet. Många är väldigt rädda att vara där, och beskriver det nästan som öppna fängelser, säger Caroline Bach som är pressekreterare på FN:s flyktingorgan UNHCR i Stockholm.

Därtill har flera attacker förövats mot flyktingar av främlingsfientliga grupper, senast mot ett flyktingläger i grekiska Chios den gångna helgen.

– Vi ser högerextrema grupper som bränner ner läger och kastar molotovcocktails, människor blir skadade. Nu i helgen var det mer än 100 personer som tvingades fly sitt läger och vågar nu inte återvända på grund av att de är rädda, fortsätter Caroline Bach.

Långsam omfördelningsprocess

När EU:s medlemsländer för ett år sedan förband sig att ta emot drygt 66.000 av de flyktingar som befinner sig i Grekland var förhoppningarna stora om att situationen snart skulle förbättras. Men processen med omfördelning går långsamt. Bara knappt 10 procent har fått komma vidare till ett annat EU-land sedan EU-avtalet skrevs under.

Mostafa och hans familj har ingen aning om eller när de kan flytta från lägret. Väntan, ovisshet och tristess är ständiga följeslagare i det Europa de satte så stort hopp till innan de kom hit.

– Vi har förlorat sju månader av våra liv utan att göra någonting. Vi bor i tält, vi får varken jobba eller gå i skolan.

Se Korrespondenternas program ”Efter flykten” här på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet