Foto: TT

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i USA samlas stora människoskaror för att protestera mot polisens våld mot svarta. Demonstrationerna kommer efter flera fall av dödligt våld i samband med gripanden.

”Who do you protect? Who do you serve”, skanderade en folkmassa på tiotusentals amerikaner i Washington DC. Slagorden var en tydlig anspelning på den polisens motto ”To serve and protect”.

Många demonstranter bar t-shirts med texten ”Black Lives matter” och många ropade ”I can't breathe”. Slagorden syftar på de sista ord Eric Garner yttrade (”Jag kan inte andas”) innan han dog när polisman tog stryptag på honom.

Proteststorm

Eric Garner är det senaste fallet i USA där en svart man avlider i samband med ett polisingripande. Händelsen filmades med en mobilkamera och har väckt en förnyad proteststorm i USA mot polisers övervåld mot svarta.

Demonstranterna i Washington, liksom i New York och på flera andra platser, kräver att kongressen ska granska polisvåld mot svarta.

– Låt våra protester vara uthålliga och meningsfulla, sade Eric Garners änka Esaw.

Bland deltagarna i protestmarschen fanns även anhöriga till Michael Brown, Akai Gurley och Tamir Rice, som alla var obeväpnade när de dödades vid polisingripanden.

Kräver översyn

Flera politiker i USA efterfrågar bättre utbildning av poliser, kroppskameror som registrerar gripanden och en översyn av det juridiska systemet vid brottsmisstankar mot poliser.

I dagens läge sker oftast eventuella åtal mot poliser på lokal nivå och inte av en federal åklagare. Kritiker menar att de lokala åklagarna undviker att åtala poliser eftersom de har nära band till den lokala polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.