Foto: TT.

Tiotusentals evakueras i väntan på orkanen Otto

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals evakueras i Nicaragua och Costa Rica inför orkanen Ottos ankomst. Båda länderna har förklarat nödläge och man befarar att grödor kommer att skadas – något som vore särskilt allvarligt för Nicaragua, som är ett av världens fattigaste länder.

Costa Rica har beordrat att 4 000 personer ska evakueras längs landets karibiska kust och städerna i norr timmarna innan orkanen Otto räknas dra in över landet. Även i Nicaragua har människor evakuerats, och skolor har stängts i de områden som beräknas drabbas värst i de båda länderna.

Costa Ricas president Luis Guillermo Solís meddelar att alla myndighetskontor kommer att hållas stängda på torsdag och fredag, med undantag för dem som arbetar med orkanen.

Tre döda

Staden Bluefields i Nicaragua ligger längs stormens beräknade väg. Människor där har rensat affärerna på förnödenheter, som batteridrivna lampor, flaskvatten, plastpåsar och burkmat.

– Jag tror inte att den kommer dra in direkt över Bluefields, men det är oroande att den är så pass stillastående, för den växer sig större och tar upp mer vatten – den har blivit mer opålitlig, säger affärsinnehavaren Elmer Jackson.

Otto väntas röra sig genom norra Costa Rica och södra Nicaragua under två dagars tid och det amerikanska orkancentret NHC varnar för att kraftigt regn kan orsaka livshotande översvämningar och jordskred.

Orkanen har redan orsakat tre dödsfall i Panama.

Varför heter orkanen Otto?

Sedan 1953 har tropiska stormar på Atlanten döpts efter en lista som startades av National Hurricane Center. Nu sköts listan av ett internationellt utskott inom World Meteorological Organization. 

Det finns en lista med namn i alfabetisk ordning för varje år, och var sjätte år återanvänds namnen, alltså kommer årets lista användas igen år 2022. Det enda fallet då det sker en förändring i listan är om en storm orsakar så pass mycket förödelse att det skulle vara olämpligt att återanvända namnet.

Se listorna för åren 2016-2021 här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.