Demonstrationerna i Pakistans huvudstad Islamabad har pågått i fem dagar. De två oppositionsledarna, Imran Khan och predikanten Tahir al-Qadri, har gjort gemensam sak och utmanat premiärminister Nawaz Sharif med massdemonstrationer. Foto: TT

Tiotusentals i demonstrationer i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstranter bröt på måndagen avspärrningarna runt regeringskvarteren i den pakistanska huvudstaden Islamabad, trots mycket förhöjd säkerhet. Oppositionsledaren, den före detta cricketstjärnan Imran Khan, hade uppmanat sina anhängare att ta sig in i den så kallade röda zonen för att protestera mot premiärminister Nawaz Sharif.

Demonstrationerna har nu pågått i fem dagar och de två oppositionsledarna, Khan och predikanten Tahir al-Qadri, har gjort gemensam sak och utmanat Sharif med massdemonstrationer. De hävdar att parlamentsvalet förra året var riggat och att premiärministern roffar åt sig nationella tillgångar för att stärka sitt eget affärsimperium. De kräver att han avgår och att ett nytt val hålls.

I måndags meddelade Khans parti att det kommer att överge sina platser i parlamentet i protest.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.