Tiotusentals norrmän ”tog tillbaka” sång från Breivik

Uppdaterad
Publicerad

På torg över hela Norge samlades i dag tiotusentals människor för att ”återerövra” den sång som massmördaren Anders Behring Breivik menar har använts för att ”hjärntvätta” norska barn.

Strax efter klockan tolv framfördes trubaduren och visdiktaren Lillebjörn Nielsens översättning av Pete Seeger-låten My rainbow race – på norska kallad Barn av regnbuen. Manifestationen som samlat norrmän på ett 20-tal platser runt om i landet initierades av två privatpersoner.

-Jag gör det här för att vi måste ta sången tillbaka och sjunga den som en hyllning till de överlevande, de som riskerade livet för att rädda andra och alla andra som berörts direkt eller indirekt, säger Lill Hjönnevåg, en av arrangörerna.

Rättegången mot Breivik

40.000 i Oslo

Lillebjörn Nilsen, en av Nordens mest kända trubadurer, ledde själv allsången på Youngstorget i Oslo där 40.000 personer hade samlats, enligt polisuppgifter.

I folkhavet fanns bland annat den norska kulturministern Anniken Huitfeldt (Ap) som hade tagit med sig sina nordiska kulturministerkollegor, bland annat Lena Adelsohn Liljeroth (M), till allsångsdemonstrationen.

-Det här är en gemensam fråga som handlar om solidaritet och vår framtid och det här är en lika stor tragedi i Sverige som det är i Norge, sa Adelsohn Liljeroth till NRK:s reporter.

Sjöng sången på Utöya

Eskil Pedersen, ordförande i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsförbund, och en av överlevarna från Utöya höll ett kort tal innan allsången och förklarade att valet av sång betyder ”otroligt mycket”.

-Vi sjöng den i rosentåget bara dagar efter den 22:a juli och vi sjöng den på Utöya när vi i augusti samlades där igen för första gången efter händelserna, sa Pedersen.

Pete Seeger välsignade

Lillebjörn Nilsen berättade innan han övergick till att sjunga originaltexten på engelska att han ringt den gamle, nu 93-årige protestsångaren Pete Seeger och berättat om aktionen och fått dennes välsignelse.

-Oh my, good luck to you all! hälsade den gamle folksångarikonen till norrmännen.

Blomsterkrans runt tingsrätten

Många i publiken på Youngstorget tågade sedan vidare för att lägga ner rosor utanför Oslo tingsrätt där överlevande från regeringskvarteren i dag gav sina vittnesmål. Snart hade en blomsterkrans bildats runt byggnaden.

Efter att dagens förhandlingar avslutats vid 13-tiden berättade Breiviks försvarare Geir Lippestad att massmördaren kände till allsångsdemonstrationen som pågick utanför bygganden.

-Men han har inte sagt något om vad han tänker om aktionen, sade Lippestad till NRK:s reporter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet