Fler och fler väljer nu att fimpa den dagliga rökningen. Foto: TT

Tobaksbolagens dom: 106 miljarder

Publicerad

En kanadensisk domstol dömer tre tobaksbolag att betala sammanlagt 106,5 miljarder kronor till rökare och före detta rökare som hävdat att de aldrig varnats om hälsoriskerna med rökning, rapporterar kanadensiska medier. Skadeståndet beskrivs som det största i landets historia.

”Genom valet att varken informera hälsomyndigheterna eller allmänheten om vad de visste så valde bolagen vinster över sina kunders hälsa”, skriver domaren Brian Riordan i domen, rapporterar The Toronto Star.

Blev sjuka av rökningen

Domen är resultatet av två stämningar som lämnades in 1998 å sammanlagt över en miljon rökares vägnar i provinsen Québec under en period som sträcker sig nästan 50 år bakåt i tiden: 918 000 personer som inte klarat av att sluta samt 100 000 som blivit sjuka av sin rökning.

De tre bolagen – Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges och JTI-MacDonald – har meddelat att de tänker överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.